EIB objavio Đikićev esej o biomedicinskim izazovima

Europska investicijska banka na Svjetski je dan zdravlja objavila esej "Genomska e-volucija" Ivana Đikića, hrvatskog liječnika i znanstvenika, ravnatelja Instituta IBC2 na Goethe Sveučilištu u Frankfurtu.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

Prof. Đikić u eseju analizira biomedicinske izazove koji su pred nama, posebno u vezi s bolestima poput raka i neurodegeneracije, ali i onima koje potječu od novih zaraznih bolesti poput virusa i bakterija, rijetkih bolesti i - na kraju – bolesti koje se pojavljuju u sve većem broju zbog okolišnih, socijalnih i društvenih promjena.

Esej je skup osobnih razmišljanja o povjerenju u znanost, o dugoročnim naporima koji su potrebni da bi znanost i medicina bile uspješne, o tome zašto napredak često zaostajao za očekivanjima i zašto su zajednički rad znanstvenika i globalni napori ključni za uspjeh, navodi se u priopćenju. Đikić piše i o neophodnim promjenama u otkrivanju i registriranju lijekova i njihovom pravilnom korištenju kako bi se osigurao pravedan pristup napretku i liječenju širom svijeta i u svim slojevima društva.

- Izrazito sam ponosan da mogu predstavljati Hrvatsku na ovaj način. Svoj esej napisao sam i predao u studenom prošle godine. Drago mi je da teme koje sam tada naglasio imaju svoj značaj i u trenutačnoj pandemiji COVID-19 viruso, izjavio je Đikić.

- Postigli smo ogromni uspjeh u tehnologijama i mogućnostima vrhunskog liječenja pojedinih bolesti, no to je još uvijek nedovoljno, kao što najbolje svjedočimo danas. Jedino ozbiljnim promjenama širom svijeta koje zahtijevaju povjerenje društva i građana u znanost, te korištenjem znanstvenog napretka na pravilan i pravedan način uspjet ćemo globalno savladati velike biomedicinske izazove u 21. stoljeću, dodao je.

Englesku verziju eseja moguće je pročitati ovdje, a prevedene verzije dostupne su ovdje.