Od kuće, na 3D printeru, volonteri rade vizire

Skupina Velikogoričana uključila se u akciju #studentipomazu i pomoću 3D printera izrađuju zaštitnu opremu za medicinsko osoblje. Printaju vizire, prijeko potrebne zdravstvu u vrijeme epidemije koronavirusa, i tako doprinose borbi protiv epidemije.

Krešo Noršić, Katarina Grgić Noršić, Tomislav Antonović, Stjepan Đurašić, Mario Gorenc, Dino Pečenjev, Ivan Bedenic, Bojan Kovačić
i Stjepan Kurilovčan na kućnim 3D printerima sudjeluju u izradi zaštitne opreme. Nakon što su lani završili program "Osnovno 3D modeliranje i korištenje 3D printera", odlučili su pomoći onima kojima je pomoć trenutno najpotrebnija - medicinskom osoblju.- Do danas smo isprintali 25-30 maski, budući da je proces printa jednog plastičnog dijela vizira 4 do 5,5 sati, ovisno o printeru, rekao je Krešo Noršić.

On i supruga posjeduju 3D printer, a kada je dobio poruku o akciji #studentipomazu, nije bilo dvojbe o sudjelovanju u ovoj hvalevrijednoj akciji.

- Poznajemo se s predavanja o 3D printanju i modeliranju, a odlučio sam se uključiti u ovu akciju jer imam svo printer, rekao nam je Đurašić.

Akcija se zakotrljala, govori Noršić. TIKA (Turska agencija za suradnju i koordinaciju) ponudila im je donaciju prijeko potrebnog materijala za izradu 250 vizira, Microteam im je donirao folije koje je Media Mont laserski izrezala o vlastitom trošku, a od Aquagen TLK su dobili dezinficijens za steriliziranje vizira nakon izrade.- Puno je tu dogovora, suradnje, telefoniranja, tipkanja, traženja materijala, ali što se više zna, više ljudi se uključuje. Naravno, ovo je sve dobrovoljni rad i mali doprinos u borbi protiv ove teške bolesti za one koji su najviše izloženi, rekao je Noršić.

Plastične dijelove koje isprintaju spajaju sa folijom i montiraju elastičnu tako koja ide iza glave.

Neki printaju kada dođu s posla, drugi pak tijekom cijelog dana.

- Svoj posao trenutno obavljam od kuće i nije mi problem pustiti 3D printer da printa. Komuniciramo putem društvenih mreža i svatko od nas obavlja svoj dio zadatka, rekao je Gorenc.

Snašli su se kako što više toga isprintati:

- Već smo surađivali s Pučkim otvorenim učilištem i znali smo da tamo stoji jdan printer jer oni trenutno ne rade. Oni su nam posudili printer i sada imamo dva doma i dvostruko brže ispisujemo te plastične okvire, rekla je Kataina Grgić Noršić.Prvu donaciju uručili su velikogoričkom Domu zdravlja i medicinskim djelatnicima objasnili kako ih "složiti". Svaki se vizir prilagođava onome tko ga nosi. Viziri štite cijelo lice i ono najvažnije, oči. Također, zaštita su od bilo kakvog aerosola ili kapljica u zraku.

Ovi velikogoričani tu ne staju:

- Očekujemo donaciju od 18 kg materijala, što bi dostiglo ekvivalent za nekih 250 maski koje ćemo dostaviti u Zagreb Hrvatskom studentskom zboru. Tako da oni kompletiraju cijeli njihov proces maski  jer to moraju dezinficirati i složiti, rekao je Noršić.