Gerontodomaćice obilaze najugroženije: Mene ne bi bilo da nje nema

O starijima i nemoćnima na području Petrinje i okolnih mjesta uz Crveni križ brine se i udruga "Naš život". Njihove gerontodomaćice svakodnevno obilaze najugroženije.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

Svakog dana 25 gerontodomaćica, zaposlenih kroz projekt "Zaželi" koji provodi petrinjska udruga "Naš život", skrbi o više od stotinu starijih i nemoćnih osoba u Petrinji i okolnim selima.

- Mene ne bi bilo da nje nema. Ja bez nje ne mogu. Donese sve, skuha mi i drva mi donese, vatru mi naloži, kuću mi počisti... Sve mi je u životu, kaže Ljubica iz Gornje Bačuge za HRT-ov Regionalni dnevnik.

Mnogima su jedine koje ih obiđu, a zbog epidemije koronavirusa, nažalost, ne mogu se i podružiti kao inače.

- Do sad smo kod svakoga išli po dva sata. Njih četiri smo u tih osam sati obišli. Sad od kada je ova bolest obiđemo ih samo po potrebi i po pozivu, objašnjava gerontodomaćica Mirica Prećanica.


Teško je i onima koji bi i mogli sami, ali se zbog godina i kroničnih bolesti ne usude kretati među ljudima.

No uskoro bi se mogao pojaviti veliki problem. Projekt "Zaželi" traje do kraja travnja. U udruzi kažu da je dokumentacija za produženje predana, ali strahuju da će zbog globalne pandemije neko vrijeme mnogi ostati bez nužne skrbi.

- Gerontodomaćice ostaju bez posla. Imamo dosta i samohranih majki i to je u ovoj situaciji izuzetno teško, ali i stariji, ti naši korisnici... Sad je stvarno nastala panika. Oni ostaju sami, upozorava Radmila Vlak, predsjednica udruge "Naš život" Petrinja.

I udruga i korisnici stoga apeliraju na nadležne da na bilo koji način osiguraju kontinuitet provođenja projekta.