Kako napraviti kućni umjetnički performans

S porukom da u svakome od nas leži umjetnik udruga Domino pokrenula je projekt putem kojega će šestero suvremenih umjetnika svima koji se s tom tezom slažu  davati upute kako kod kuće napraviti svoj performans.

- Ideja kućnih performansa počiva u tezi da u svakome od nas leži umjetnik (trenutno u izolaciji), ali i ukazuje na važnost kulture za psiho-fizičko zdravlje ljudi - kako sada u ovim ekstremnim uvjetima, tako i uvijek, poručuju iz Domina.

U ovo ‘nestvarno vrijeme katastrofa’ pozvali su Milijanu Babić, Josipu Bubaš, Igora Grubića, Brunu Isakovića, Vedranu Klepicu i Vesnu Mačković da naprave upute za kućne performanse za širu građansku uporabu.

Svakih nekoliko dana na društvenim mrežama udruge objavit će po jedne upute, prema recepturi suvremenih hrvatskih umjetnika: Pisane upute daju jasne korake što i kako činiti, a sudjelovati mogu svi, ističu iz Domina.

Oni koji žele sudjelovati svoje izvedbe mogu dokumentirati fotografijama ili video snimkama i objaviti na Facebooku i Instagramu uz oznaku #Domino i #kucniperformans.

Prvi kućni performans pod nazivom ‘Izbjegavanje kratkog spoja’ osmislila je Milijana Babić, čiji se umjetnički rad zasniva na performativnoj umjetničkoj praksi i često razvija u smjeru kontekstualno specifičnih dugotrajnih akcija u javnom prostoru.

Tematski se fokusira kroz propitivanje vlastite pozicije žene i umjetnice u neposrednom životnom okruženju. Živi i radi u Rijeci, a na umjetničkoj je sceni prisutna dvadesetak godina.

Upute za druge performanse mogu se pratiti na Facebook stranici Festivala perforacije i na web stranici www.thisisadominoproject.org.

Projekt su zabilježile i Vijesti iz kulture: