Čuvarice tradicije i ženske mudrosti

Svijet je sve manje gostoljubivo mjesto - žrtve ratova, umiranje tisuća ljudi od gladi, pa do nevinih žrtava novog koronavirusa - sve nas to, posebice u doba Velikog tjedna, navodi na razmišljanja o smislu života i žrtve.

- Ovo je moj križ. Ne dajem ga nikome, govori majka poginulog hrvatskog branitelja, noseći njegovu fotografiju na Križnom putu na Cvjetnu nedjelju u selu Oštra Luka - Bok u Bosanskoj Posavini, putem koji je za vrijeme rata bio bojišnica.

Tako počinje priča nekoliko žena povezanih sličnim sudbinama, zajedničkom prošlošću, ljubavlju prema tradiciji i vjerom u Boga. Molitvom pomažu jedne drugima nakon velikih gubitaka, i s Božjom pomoći uvijek idu dalje. Ove su hrabre žene same izgradile križni put za sve poginule, i svake ga godine pohode.

Dok neke nikad nisu sjele uz svoga čovjeka, jer tako ga se poštivalo, najmlađa je uvela modu šetanja sa svojim čovjekom pod ruku po selu.
Fragmenti njihovih života u razdoblju od Cvjetnice do Uskrsa okvir su ove filmske priče o smislu žrtve i uskrsnuća. Na cvjetni petak beru cvijeće za tradicionalno umivanje u cvijeću, ponajviše u ljubičicama. U crkvu se u ovom razdoblju išlo svaki dan. Posvećene grančice nosile su svojim mrtvima na grobove. Mole se Bogu za mir u cijelome svijetu i oprost.

One su majke, udovice, pjevačice, vezilje, tkalje... One su čuvarice tradicije i iskonske ženske mudrosti. One su mučenice i pobjednice.

Emisiju pučke i predajne kulture "Je l' ti teško križ nositi", kao i druge prigodne emisije uskršnje tematike, potražite na multimedijskoj platformi HRTi.


Veliki tjedan na HRT-u