12. travnja 1938. - Umro Fjodor Ivanovič Šaljapin

Slavni interpret Borisa Godunova basist neobično velikog raspona glasa, osobito u dubokom registru, Fjodor Ivanovič Šaljapin, rođen je 11. veljače 1873. u Kazanu, a umro je 12. travnja 1938. u Parizu. 

Mnogi ruski pjevači, posebno basovi, proslavili su se širom svijeta, no ono što je u sebi ujedinjavao Šaljapin nije se do danas ponovilo. U njemu su se u jedno slile osebujne i iznimne glasovne mogućnosti i vokalna tehnika s urođenim darom za glumu. Glasom, jedinstvenim po zvučnoj raskoši, po mekoći timbra i gipkoći, te savršenim fraziranjem, umio je izraziti široku ljestvicu duševnih raspoloženja i istančano prepletanje glazbe i riječi. 

U sedamnaestoj se godini priključio nekoj ukrajinskoj putujućoj kazališnoj družini, u kojoj je glumio, pjevao, statirao, kao što je bio običaj u takvim trupama. Za njega je to bilo dragocjeno scensko iskustvo i mogućnost da bude zapažen. I to se dogodilo prigodom gostovanja u Tiflisu. 

Šaljapin je zamijenio oboljeloga kolegu u ulozi Mefista u Gounodovom Faustu i izazvao oduševljenje publike. Bio je to početak njegova uspona do vrtoglavih umjetničkih visova. 

U Šaljapinove najveće domete, uz Mefista i Don Quijotea, koji je zabilježen na filmu, ubraja se veličanstvena interpretacija Borisa Godunova s kojim se proslavio na svjetskim pozornicama. S tom je ulogom gostovao 1935.  u Zagrebu. 

Svoj glas znao je prilagoditi svakoj ulozi, a kao glumac Šaljapin je ponirao intuicijom i maštom u karakter lika, ostvarujući ga do savršenstva, gestom, mimikom i maskom.