14. travnja 1865. - Ubijen Abraham Lincoln

Bio je Veliki petak 14. travnja 1865. kada je u washingtonskom kazalištu Ford's Theatre glumac John Wilkes Booth, fanatični pristalica odvajanja južnih država od Sjevera, pucao u predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Abrahama Lincolna. Tjedan dana prije toga završen je građanski rat pobjedom Sjevera nad Jugom.

Lincoln je bio najzaslužniji vođa borbe za ujedinjenu demokratsku Ameriku bijelih i crnih. Njegovo ubojstvo tragičnim su smatrali i pobjednički Sjever i pobijeđeni Jug.

Šesnaesti američki predsjednik rođen je u državi Kentucky 12. veljače 1809. u siromašnoj obitelji. Nakon različitih poslova - bio je splavar, željezničar, vojnik, trgovac, upravitelj pošte, geometar - Lincoln je studirao pravo i postao odvjetnik.

Obavljao je odvjetničku praksu bez oduševljenja i čekao priliku za političko angažiranje. U međuvremenu nacija se približavala velikoj krizi. Sjever je postajao sve uporniji u zahtjevu da se širenje ropstva zaustavi, dok je Jug žestoko zagovarao njegovo proširenje.

Lincoln je na republikanskoj nacionalnoj konvenciji 6. studenoga 1860. nominiran za predsjednika. Njegov izbor izazvao je nešto o čemu je Jug već dugo razmišljao - odvajanje. Čak prije nego što je preuzeo dužnost, sedam država proglasilo se neovisnima i udružilo u Konfederalne Države Amerike. Poslije su im se pridružile još četiri.

Građanski rat između Unije i Konfederacije izbio je 12. travnja 1861. Sjever je u prvim dvjema godinama rata loše prošao. U najkritičnijem trenutku - invazije generala Leea na Maryland u rujnu 1862., Lincoln je pozvao poznatoga generala Georgea Mc Clellana i povjerio mu zapovjedništvo nad vojskom.

Teško izborena pobjeda u Antietamu 17. rujna 1862. zaustavila je napredovanje Konfederacije i odvratila Europu od njezina priznanja. Uskoro je Lincoln objavio Proglas o ukidanju ropstva.

Borbe su bjesnile još dvije i pol godine. Neustrašivom generalu Grantu povjerio je zapovjedništvo nad cijelom vojskom Unije. Početkom travnja 1865. Lee se konačno predaje Grantu. Amerika je krenula prema svome dugotrajnom miru. Tjedan dana poslije Lincoln je bio mrtav.