Zašto volimo Russella Crowea?

Mnogi ga pamtimo kao gladijatora, ali novozelandski oskarovac Russell Crow mnogo je više od mišićavog epskog junaka.

Legendarni glumac rođen je 7. travnja 1964. u Wellingtonu, a većinu života živi u Australiji. Još 90-ih se godina okušao u seriji "Police Rescue", a pojavio se i u filmovima "Divlji korak" i L.A. Povjerljivo (1997.), te sapunici "Neighbours". Ipak, publika ga najviše pamti po ulozi Maximusa Decimusa Meridiusa u kultnome filmu iz 2001. godine, za koju je osvojio zlatni kipić za najbolju ulogu.

Svestranome glumcu odgovaraju svi žanrovi, a pamtimo i uloge u akcijskom krimiću "The Next Three Days" (2010), akcijskoj drami "The Nice Guys" (2016), avanturističkoj drami "Master and Commander - The Far Side of the World" (2003), povijesnom mjuziklu "Les Misérables" (2012), akcijskom krimiću "3:10 to Yuma" (2007)... Leže mu i biografski filmovi, pa je zapažene uloge ostvario u Scottovoj drami "American Gangster" (2007), sportskoj drami "Cinderella Man" (2005), triler drami "The Insider" (1999), drami " A Beautiful Mind" (2001)...

Bio bi još poznatiji i bogatiji da nije odbio glumiti u dva velika hita- Aragorna u Peter Jacksonovu  "Lord of the Rings" i Wolverinea u "X-Men" franšizi. Lani je u radijskoj emisiji "The Howard Stern Show" objasnio da misli da ga Jackson nije želio, već da su ga nagovarali da ga uzme.

- Imao sam dojam da mu je netko drugi bio u glavi, ispostavilo se Viggo Mortensen, i redatelj bi trebao imati mogućnost angažiranja koga želi. Za Wolverina je priznao da nema šanse da bi uspio to izvesti kao Jackman. Prvotno je odbio i ulogu u "LA Confidental, misleći da neće moći biti tako žestok.Omiljena mu je uloga Jamesa J. Braddocka u Cinderella Manu. U sedam je godina glumio u pet filmova koji su nominirani za Oscara za najbolji film. Na holivudskoj stazi slavnih dobio je svoju zvijezdu 2010. godine.

Možda niste znali...

Dosta je dugo gradio i glazbenu karijeru, kao rockabilly pjevač s kokoticom u bendu Russ Le Roq, a prvi singl zvao se  “I want to be like Marlon Brando”. Uslijedila je rock grupa 30 Odd Foot of Grunts, i nakon Gladijatora išlo im je odlično! Najbolje prijateljice su mu kolegice Jodie Foster, kojoj je posvetio pjesmu “Other Ways of Speaking” i Nicole Kidman.Pušiti je počeo s 10 godina. Tek 2010. odlučio je prestati, i to nakon što je pušio tri kutije dnevno. Ali već pet mjeseci kasnije, opet se vratio toj ovisnosti. Zbog glume je odustao od srednje škole. Sportski je fan, suvlasnik rugby kluba i navijač NHL momčadi Tonto Maple Leafs te engleskog nogometnog kluba Leeds United AFC.

Igrajući u filmu "Beautiful Mind", za što je osvojio Zlatni globus, toliko je naučio o ljudskome mozgu da je svoj odlučio donirati u znanstvene svrhe kad umre. Svoje konje voli više nego ljude. Bio je najstariji glumac koji je utjelovio Robina Hooda - tada mu je bilo 45 godina. Zbog kritičara se podvrgnuo strogoj dijeti. Za ulogu u Gladijatoru nije posebno trenirao, samo je radio rutinski posao na svojoj farmi. Sve njegove scene u filmu "Tenderness" snimljene su za samo devet dana!

Iako većinu života živi u Australiji već je dvaput odbio australsko državljanstvo. Australija ga je nagradila državnim odličjem 2001. za promicanje zemlje u svijetu, jedini je ne-Australac koji je dobio svoju poštansku marku, uz kraljicu Elizabetu II. 2001. godine imao je posebnu zaštitu tajnih službi i Scotland Yarda, kao i FBI u Los Anglesu, jer je bio metom  Al-Qaide.

Bije ga loš glas i izbjegava medije

Iako je godinama na dužoj pauzi, ne samo od glume već i od javnosti, još uvijek ga bije loš glas - poznata je njegova nagla narav. 2006. na najgori je način došao u središte pozornosti - kad je na djelatnika hotela u New Yorku bacio mobitel, zato što se pokvario. Njegova je verzija priče da je telefon bacio u zid, a ne zaposlenika, ali optužen je za napad 4. stupnja. "Zločestom dečku" su prestali nuditi uloge, ma koliko talentiran glumac bio. 2013. donio je sjajnu zaradu "Steel Manu" i poželio raditi nešto drugačije. Režirao je kratki film "Remedy", a još 2010. bio je producent TV serije "Damage Control", da bi 2015. bio izvršni producent "Fathers & Daughters".

Za najnoviju ulogu utrileru "Unhinged" udebljao se 40 kilograma i potpuno se povukao iz javnosti zbog srama. Pokušava skinuti kilograme i zbog novih uloga. Iako je osvojio Zlatni globus za "The Loudest Voice", nije došao na svečanost u LA, jer su tada Australijom bjesnili požari, o čemu je izvještavao na društvenim mrežama.

Nakon 15 godina braka 2018. se rastao od Danielle Spencer, i nakon dugo vremena otkrio zašto se ne pojavljuje u javnosti -  za 'Fitzy & Wippa' je priznao kako jednostavno želi više vremena provoditi sa svojim sinovima. Dodajmo i da ga je razvod skupo stajao - jer završio je u bankrotu!

Noa - biblijski spektakl
Ovog Velikog petka na Drugome programu prikazujemo spektakularnu ekranizaciju Starozavjetne priče o čovjeku koji je spasio svijet, s vrhunskom glumačkom ekipom! Ovoga puta Crowea gledamo kao biblijskog junaka Nou u istoimenom filmu o vjeri, ljubavi, nadi i novom početku. Redatelj filma  je proslavljeni i višestruko nagrađivani Darren Aronofsky, koji je s Arijem Handelom napisao scenarij, te i je i ovoj priči dao svoj pečat. Još u glavnim ulogama glume Sir Anthony Hopkins, Emma Watson i Jennifer Connelly.
Iako u knjizi Postanka priča o Noi koji svojom arkom spašava svijet, zauzima tek nekoliko listova, ostavila je dubok trag na čovječanstvo jer zadire u dubine zla, visine vjere i vraća nadu u iskupljenje. Tekst bez dijaloga trebalo je pretvoriti u spektakl primjerenih razmjera, pa su scenaristi izvore ideja tražili u mnogim religijskim, povijesnim i školskim spisima.

Priča je prvi put prenešena na filmsko platno 1928. godine pod naslovom „Noina barka“. Bila je to kratkometražna holivudska produkcija biblijske poplave s elementima drame Prvog svjetskog rata. Do ovog ostvarenja iz 2014. bilo je još nekoliko, manje uspješnih verzija. Aronofsky, redatelj filmova "Rekvijem za snove" i "Crni labud", "Pi" i "Fontana", još od djetinjstva je fasciniran biblijskim likom Noe, pa je priču i metaforički proširio. S 13 je godina napisao pjesmu o Potopu, i ovo je za njega bio izazov karijere.

Najviše je izazova bilo baš pred Croweom, ali briljantni je glumac opet izvukao najbolje iz sebe.