5. travnja 1874. - Praizvedba operete Šišmiš

5. travnja 1874. godine u Bečkim se kavanama sviraju valceri. No bečki ljubitelji glazbe spremaju se te subote navečer u Theatar an der Win na novu premijeru operete Johanna Straussa mlađeg.

To je svakako glazbeni događaj mjeseca, jer skladatelj valcera Na lijepom plavom Dunavu i Priča iz Bečke šume već je svjetski slavan, a njegove su prethodne operete Indigo i 40 razbojnika također je postigle uspjeh.
Grad je oblijepljen plakatima: nova opereta zove se Fledermaus, Šišmiš. Već predigra pokazuje sav šarm Straussova izraza, tečnog poput Mozartove glazbe; istodobno pjevnog, invetivnog, ali i zahtjevnog za izvođače. Radnja je jednostavna, gotovo banalna, ali zahvaljujući nevjerojatnom šarmu i duhovitosti plijeni pozornost gledatelja. Dokoni i uvrijeđeni doktor Falke i Šišmiš napravit će malu socijalnu i ljubavnu intrigu na balu grofa Orlovskog u kojoj sudjeluju ugledni građanin Eisenstein, njegova supruga Rosalinda i sobarica Adela. U nizu raspjevanih i duhovitih prizora svaki će sudionik događaja sretno naći svoj mir, a za nastale male neprilike - zna se - kriv je šampanjac. 
Opereta Šišmiš imala je velik uspjeh. Već su se sljedećeg jutra arije pjevale i zviždukale. Proslavljeni kralj valcera postao je i operetni kralj. Nakon Šišmiša skladao je još 23 operete među kojima su najpopularnije Noć u Veneciji i Barun Ciganin.
Johann Strauss mlađi umro je u Beču 3. lipnja 1899. u sedamdeset i trećoj godini. I danas je Šišmiš, Straussova najpopularnija opereta poseban fenomen, uvijek s oduševljenjem prihvaćana i od publike, kritičara, kao i od samih pjevača i dirigenata. To je zapravo jedina opereta koja je našla svoje stalno mjesto na programima svih, pa i najvećih svjetskih opernih kuća.