8. travnja 1962. - Umro Branko Gavella

Kazališni redatelj Branko Gavella, prema sudu mnogih najveći u povijesti hrvatske scenske umjetnosti, umro je u rodnom Zagrebu 8. travnja 1962. u 77. godini.

Tada je već prošlo gotovo deset godina od njegove hrabre, a ponegdje i neshvaćene, odluke o odvajanju od matične kuće Hrvatskoga narodnog kazališta i osnivanju Zagrebačkog dramskoga kazališta, koje mu je odalo priznanje uzevši njegovo ime. Krenuo je u tu pustolovinu sa skupinom pretežno mladih, darovitih dramskih umjetnika.

Novo poglavlje Gavellina života, na pozornici nekadašnjeg Maloga kazališta u Frankopanskoj ulici, počelo je veličanstvenom izvedbom Golgote Miroslava Krleže. Taj uspjeh ponovio je na istoj pozornici i s dramom U logoru. Upravo s Krležom počela je puna Gavellina redateljska zrelost koju je već 1922. zamijetio i slavni Stanislavski.

Slijedio je niz Shakespeareovih djela, Ibsen, Pirandello, gotovo zaboravljeni hrvatski autori Brezovački, Držić, Lucić. Na njegovu repertoaru bili su i noviji dramatičari Vojnović i Begović. Gostovao je u mnogim slavenskim metropolama i u poznim godinama režirao na Dubrovačkim ljetnim igrama. Od početaka je djelovao i na opernoj pozornici.

Gavella je bio natprosječno obrazovan, studirao je filozofiju, slavistiku i germanistiku u Beču gdje je i doktorirao. Bio je teatrolog, kritičar i pisac, akademik, a iznad svega izvanredno sposoban pedagog koji je na kazališnoj akademiji odgojio mnoge vrsne dramske umjetnike. Stvorio je vlastiti redateljski sustav u kojemu dominantnim obilježjem postaje osmišljena funkcionalnost scenskog prostora. U kasnim godinama doktor Branko Gavella stvorio je novi kazališni ansambl, jer je uz golemo iskustvo imao i uvijek potreban entuzijazam.