9. travnja 1431. - Počela izgradnja šibenske katedrale

Još od 1298., kada je Šibenik dobio vlastitu biskupiju i naslov grada, postojala je želja za izgradnjom velikog katedralnog hrama. Gradsko vijeće  odlučilo je ostvariti stoljetna nastojanja pa je 9. travnja 1431. postavljen temeljni kamen za šibensku katedralu na starom gradskom trgu.

Tada nitko nije ni slutio da će radovi potrajati duže od stoljeća! Katedralu je projektirao Francesco di Giacomo iz Venecije, a gradnju započeo mletački majstor Lorenzo Pincino. Kada je posao povjeren Jurju Dalmatincu, taj naš veliki majstor kasne gotike svojim je zamislima i zahvatima promijenio prvobitnu koncepciju crkve.

Povećao ju je, uveo nova konstrukcijska rješenja i obogatio hram skulpturalnim ukrasima. Nizom inventivnih i dekorativnih rješenja  godinu za godinom oblikovao je baziliku neobične ljepote. Digao je poprečni brod, kor, sakristiju te osnovu za znamenitu kupolu. Posebnom pozornošću načinio je krstionicu hrama s dekorativnim motivima. Zidne plohe ukrasio je plitkim nišama, a apside opasao vijencem sedamdesetak ljudskih glava na čijim je fizionomijama sposobnošću portretista izrazio  karakterne i psihičke osobine.

Kada je slavni majstor umro, katedralu je dovršio Nikola Firentinac. Držeći se Jurjevih postupaka gradnje, izdigao je bačvaste svodove i velebnu kupolu do visine od 38 metara. Još dugo godina katedralu su ukrašavali mnogi umjetnici, a više je puta restaurirana. Najveća nesreća dogodila se u rujnu 1991. kada su tri neprijateljske granate probile velebnu kupolu. Sanacija je trajala mjesecima dok ta, po svojoj ljepoti jedinstvena trobrodna romaničko-gotička bazilika, nije ponovno zasjala nekadašnjom ljepotom. Od 2001. taj je hram umjetnosti uvršten u svjetsku baštinu UNESCO-a.