Dvije virtualne izložbe posvećene muci Kristovoj

Počinje Vazmeno trodnevlje. Spomen na posljednju večeru, smrt na križu, počinak u grobu i uskrsnuće. Tom se temom bave dvije virtualne izložbe.

Taj je misterij oduvijek privlačio umjetnike, pisce, pjesnike, slikare i kipare. Zbog pandemije izazvane koronavirusom zatvorene su galerije i crkve pa su umjetnici svoja promišljanja Kristove muke i uskrsnuća izložili u virtualnom svijetu.

Jedan od njih je akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović: Javljam se iz samoizolacije iako treba naglasiti da samoizolacija nije nešto što je nama umjetnicima novo i strano, jedino što smo sada u takvim okolnostima da smo prisiljeni biti u izolaciji, kaže Peruzović.

- Budući da smo u Velikom tjednu, pripremio sam tv-izložbu svojih sakralnih radova koji su nadahnuti uglavnom korizmenim motivima i Kristovom mukom, objavio je Hrvoje Marko Peruzović.

Virtualnu izložbu djela koja su nadahnuta mukom Kristovom u Velikom tjednu postavila je i zagrebačka Galerija Mona Lisa. Iz bogatog fundusa, u kojem su djela najvećih hrvatskih slikara, odabrali su radove Lipovca, Dulčića, Pulitike, Katarine Henc, Ružića, Juneka, Mikijelija i Ivana Meštrovića.