HRT-ove radiodramske slušaonice za mlade

Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom Carnet realizirala je krajem prošle godine projekt radiodramske slušaonice za učenike, studente,  nastavnike te ostale članove akademske zajednice s edukacijskom namjenom za poučavanje i učenje. Sada je taj projekt dobio dodatnu vrijednost.

Na Carnetovom portalu Meduza u tzv. VoD paketima u rubrici Slušaonica nalazi se izbor od 100 radiodramskih emisija iz ciklusa Kutić poezije, Radioigra za djecu i mlade, Radijska scena, Radioigra , Radio atelje i Dokumentarna radiodrama namijenjenih korisnicima različitih dobnih skupina.

Radio drame dostupne su za slušanje bez mogućnosti kopiranja na računalo. Sadržajima mogu pristupiti svi članovi akademske zajednice koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr. Sadržaje je moguće preslušavati u razredu, ali i kod kuće. Jedini je uvjet pristup internetu.- Svi sadržaji namijenjeni su razvoju medijske kulture i pismenosti te upoznavanju s dosezima radio drame kao umjetničke forme, a nadopunjuju prije svega nedostatak nastavnih materijala iz ovoga segmenta u nastavi hrvatskoga jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama, napominju iz Dramskog programa Hrvatskoga radija.

Pojedini sadržaji pogodni su za niže i/ili više razrede osnovne škole, a pojedini za srednju školu i fakultete. Sadržaji nisu zamijena za lektiru, ali mogu poslužiti kao njezina nadopuna, a njihovo je korištenje besplatno.

Više od devedeset godina radiodramskog stvaralaštva u Hrvatskoj predstavljeno je i na HRT-ovim obljetničkim internetskim stranicama u rubrici Radiodrama, te u rubrikama Dramoplov (Godine i događaji koji su obilježili povijest hrvaske radiodrame), Vodič kroz dramski program (Profil emisija Odjela drama HR-a), Izvan etera, Nagrade.

Sve dodatne informacije o predstavljenim projektima i emisijama koje su na repertoaru pojedinih ciklusa na HR1, HR2 i HR3 možete dobiti na : dramski.radio@hrt.hr i djecja.drama.hr@hrt.hr te na Facebook stranicama Dramskog programa Hrvatskoga radija te Radioigre za djecu i mlade.

Na web stranici www.radio.hrt.hr u rubrici Emisije mogu se pronaći sve emisije Dramskog  programa Hrvatskoga radija, a podcasti emisija omogućavaju i naknadno slušanje emisija koje su emitirane  u posljednja tri mjeseca.