Potražnja za bakalarom prepolovljena

Na Veliki se petak, tradicionalno, jede riba. U Istri je to često bakalar na bijelo. Vjernici ga se nisu odrekli ni u ovo doba pandemije, no proizvođači su u nezavidnoj situaciji. Potražnja za bakalarom je prepolovljena, a izvoz te delicije koja je u Italiji bila iznimno tražena - zaustavljen. 

Hrvatska godišnje uveze oko 250 tona bakalara. Vrhunska sušena riba uglavnom stiže iz Norveške. Zatim se kuha i od kilograma dobiva dvostruka količina bakalara na bijelo. U ovo je vrijeme iznimno tražen. No zbog koronavirusa ne i ove godine.

- Već u startu preko 50% jer je manje ljudi, automatski i manje kupuju. Čekaju redove i onda ne stignu kupit. Kupuje se što treba, rekao je Aleksandar Stefanov, proizvođač bakalara iz Višnjana.

Prerada bakalara rijetka je naša proizvodnja u kojoj osnovnu namirnicu uvozimo, a izvozimo gotov proizvod. Istarski proizvođači pokrivaju veći dio talijanskog tržišta. No taj je izvoz stao.

Trenutačno nekako ide zahvaljujući maloprodaji. No pribojavaju se vremena nakon Uskrsa. Tada bakalar plasiraju u restorane i hotele, no ova je turistička sezona upitna.