Online penganje jaja

Penganje jaja stara je tradicija u dubrovačkom kraju. Udruga Deša poticala je očuvanje te tradicije radionicama, a ove su ih godine preselili u virtualni svijet. Pengana jaja za Uskrs tradicija su dubrovačkog primorja. Vještina se prenosi s majki na kćeri i tako se čuva od zaborava ta tradicionalna tehnika ukrašavanja uskrsnih jaja.

- Za penganje jaja vam je potreban pčelinji vosak, jer drugi ne ide. I treba vam igla bakljačica i penica za pisati poruke, objašnjava Cvijeta Bokun.

Vještom rukom, penga po penga, umakanjem igle u vosak i njegovim nanošenjem na jaje nastaju posebni ukrasi. Sve uzorke, kao i detaljnije upute možete pronaći na Dešinoj internet stranici. Tek kad se jaja opengaju, stavljaju se kuhati u boju. Nakon kuhanja valja ih očistiti od voska.

Nekada su jaja darivali rodbini i prijateljima, a posebno djeci. A ako želite, i vi možete napisati svoju poruku i uključiti se u izradu penganih jaja u Dešinoj virtualnoj radionici.

- Svih dosadašnjih godina Deša je organizirala radionice pletenja pomi i penganja jaja i pletenja maslinovih grančica u ovo preduskrsno vrijeme. Nažalost ove godine zbog Covida-19 sve ove radionice morali smo prebaciti u virtualni svijet, izjavila je izvršna direktorica udruge Deša Ana Cvjetković.

Pogledajte video: