Konavle: pomoć za osobe u samoizolaciji

Najviše zaraženih koronavirusom na jugu Hrvatske je u Konavlima, gdje se razbolio velik broj zaposlenih u zračnoj luci. Cijele obitelji završile su u kućnoj samoizolaciji, a kako bi im se dostavila hrana i ostale potrepštine, Konavljani su se organizirali na društvenim mrežama. Veliku potporu dala je i sama općina te vatrogasci.

Organizirani u Facebook grupi Srce za Konavle - Konavljani su odlučili pomoći svima koje je koronavirus zatvorio u samoizolaciju. Perica Bokarica je tako odlučio svaki dan pripremati ručak, i to posve besplatno.

- Preko grupe Srce za Konavle, tj. Romana Zglav je to pokrenula, i mi smo se uključili u akciju. Mi pripremimo, vatrogasci dođu, nose ljudima na kućnu adresu jedanput dnevno, u vrijeme ručka, kazao je Bokarica.

Hranu prevoze vatrogasci: prva postaja je u Pridvorju, gdje je jedna kćer zaražena koronavirusom nedavno prebačena u bolnicu, a majka, otac i sestra u kućnoj su samoizolaciji.

Sljedeća dostava im je bila na samom kraju Konavala, u selu Vitaljina. I tako vatrogasci svakog dana obiđu četiri do pet kuća, ovisno o potrebama. Kako nekima ističe dva tjedna samoizolacije, tako mogu i sami po namirnice.

- Pokupimo hranu za one koji su zaraženi i za neke starije i nemoćne, i obilazak - odvezemo im hranu do kuća i lijekove im u ljekarni pokupimo, kazao je Ivica Ban iz JVP Konavle.

Ipak, tu ne završava pomoć potrebnima: svi koji žele Konavljanima u težoj životnoj situaciji pomoći financijski, a proteklih dana je bilo brojnih takvih ponuda, sada to mogu učiniti preko posebnog računa za donacije kojeg je otvorila općina Konavle.