Biti Whitney Houston

Imala je sve - božanski glas, divan stas, iznimnu karijeru, obitelj, ali to nije bilo dovoljno za sreću. Jedna od najvećih pjevačica svih vremena Whitney Houston bila je utjelovljenje superzvijezde, američka princeza, najnagrađivanija pjevačica u povijesti. Krhka i nesigurna, Whitney je u pjesmama poput "The Greatest Love Of All", "When You Believe",  "You Light Up My Life", "I Will Always Love You", "One Moment in Time" slavila snagu žene, koju sama nije do kraja ostvarila.

Iako je Whitney zaradila milijune dolara, imala više uzastopnih hitova na samim vrhovima ljestvica, čak više od samih The Beatlesa, i postala priznata kao jedan od najvećih glasova svih vremena, ipak nije imala tu slobodu biti svoja i vjerna sebi. Umrla je prerano sa samo 48 godina.

Dokumentarni film "Whitney: Biti svoja" hvaljenog redatelja Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala nudi jedinstveni pogled iza kulisa ove kraljice popa na vrhuncu slave i na okolnosti koje su doprinijele prekidu njezine karijere i preranoj smrti 2012. godine. Sastavljen većinom od nikad viđenih snimaka i ekskluzivnih nastupa uživo, dokumentarac donosi nevjerojatnu i dirljivu životnu priču Whitney Houston s komentarima njezinih najbližih. Pogledajte ga u noći s nedjelje na ponedjeljak u 1:15 na Drugom.Whitney Houston odrasla je u crnom getu Newarka, a 1980-ih i 90-ih njeni su hitovi pokorili svjetske top-liste i neprekidno se vrtili na MTV-u, te je ubrzo postala najbogatija afroamerička izvođačica tog vremena, sa zaradom i popularnošću dotad rezerviranom samo za njezine kolegice bijele kože.

Osim pjevanjem, bavila se i glumom, bila je producentica i model. Ušla je u Guinnesovu knjigu rekorda kao najnagrađivanija izvođačica, spomenimo dva Emmyja, šest Grammyja, 30 Billboard glazbenih nagrada, 22 Američke glazbene nagrade, sveukupno 415 nagrada ostvarenih do 2010. godine!

Najpoznatiju filmsku ulogu ostvarila je daleke 1992. u hitu "The Bodyguard", s oskarovcem Kevinom Costnerom. Najprodavanija je pjevačica svih vremena - s više od 200 milijuna albuma i singlica širom svijeta!

Bez obzira jeste li obožavatelj Whitney Houston, ili ne, nakon ovog filma sigurno nećete ostati ravnodušni na impozantnu snagu njenoga glasa i predanost glazbi. Sama Whitney, strogo katolički odgojena, o svojem je glasu govorila kao "božjem daru", što su potvrđivali njeni emotivni nastupi u kojima se nesebično davala. S velikim osmijehom i sjetom u očima otvarala je dušu.

Slavu, posebice ovih razmjera, nije lako podnijeti, i Whitney se dugo i hrabro borila. Svi su je željeli, svatko je točno znao što bi ona trebala biti, te se Whitney, koja je kako priznaje samo željela stvarati svoju glazbu, u tom zatvorenom krugu umorila i izgubila.

Nakon njene smrti gotovo svi bliski članovi obitelji, prijatelji,  bivši suprug Bobby Brown imali su štošta za reći o nesretnoj pjevačici, a redatelj je u fillmu jasno ukazao na jedinu osobu kojoj je Whitney vjerovala - dugogodišnju prijateljicu Robyn Crawford.

- Zajedno su dijelile dom, a često i krevet u spavaćoj sobi. No, unatoč svemu, ono što je najvažnije je da je upravo s njom imala najdužu vezu, od nekih 15 godina, a tijekom koje je bila najproduktivnija i najkreativnija, a upravo joj je Robyn davala najveću potporu, rekao je Broomfield. Kad su im se putevi razišli 2000. godine, život Whitney Houston krenuo je nizbrdo i spas je tražila u drogi, koja joj je odnijela život.