Uskrsni običaji u selu Kondrić

Ovogodišnji će Uskrs u mnogome biti drukčiji nego prije - neće biti čestitanja, svetih misa, druženja. Uskrs ćemo provesti u svojim domovima, s najbližima. I to je tradicija baš kao i običaji koji se njeguju diljem naše zemlje. Tko još nije - treba obojiti pisanice. Evo kako to rade u Slavoniji, u selu Kondrić.

Šaranju pisanica voskom gospođu Mariju Bošnjak naučila je njezina baka. Uz vrući vosak, potrebna je mirna ruka i dobra volja.

- I onda uzmemo kišicu koju pravimo od drveta i tu se stavi dlaka od konja, s njegovog repa. I s tim se jaja šaraju. Kada se našara, stavi se u boju pa se izvadi i onda se briše, pojašnjava gospođa Marija.

Raznolikost prirode oslikava se i na ljusci pisanica koja se kuhaju u luku.

- Naberemo razne trave, cvijeta i onda u najlonku stavimo. Onda to stavimo u luk i skuhamo, a uredimo poslije kada je kuhano, kazala je gospođa Bara Nađ.

Ukrašene pisanice naći će se i u uskrsnoj košarici za posvećenje, koju valja pripremiti, kako je i red, u duhu tradicije.

- Za  Veliku Subotu svetenje se priređiva, ide se u bašću po bijelog i crvenog luka, kako tko hoće i sve je to za svetenje: šunke, kobasice, hvala Bogu, netko je i kulen stavio, kako tko je htio i imao, rekla je gospođa Janja Babić.

No ovaj Uskrs svi će dočekati u sigurnosti svojih domova, bez posjeta crkvama.

- Ove godine će mi biti jako tužno.Kao prvo ne možemo na te naše obrede, ići u crkvu, na misu, rekla je Luce Jackanić.

- I dalje se držimo nekakve tradicije, bez obzira na to što nema posvete jela i misa na koje smo obavezno išli. Posvetu jela vršimo sami kod kuće, kazao je Antonio Cedli.

I to u krugu obitelji, svi zajedno, u iščekivanju malo drukčijeg, ali najvećeg kršćanskog blagdana - Uskrsa!