Uskrs u Čučerju nakon potresa

Zagrebačko naselje Čučerje jedno je od mjesta koja su u potresu prije tri tjedna najviše nastradala. Mnogi su tada izgubili imovinu, no toplinu doma pronašli su kod obitelji i prijatelja. Unatoč brojnim nedaćama - Uskrs su ponosno proslavili.

Stol pun domaće hrane, obitelj i pogled na rodno Čučerje - naizgled još jedan miran Uskrs bake Ruže. No, svojevrsna trauma i strah još su prisutni. 

- Osjećam se tužno, ali opet s druge strane radi Uskrsa i malo veselo, ali nešto unutra steže i u grlu vas steže kad se sjetite toga svega, kaže stanovnica Čučerja Ruža Labaš.

Prije samo 3 tjedna doslovno joj se srušilo sve. Njezina rodna kuća toliko je oštećena da u njoj više ne može živjeti, a to se dogodilo i mnogim drugim obiteljima iz Čučerja. Sklonili su se kod rođaka, prijatelja, žive u garažama. Teško im pada i to što je razrušena crkva. Kažu, ostali su bez svog utočišta, a to posebno boli u ovo uskrsno vrijeme.

- Čučerje se ponosi vjerom u dragoga Boga, kao što sam rekla ljubi Mariju i to su korijeni koje mi prenosimo na našu djecu i na naše unuke, inače ne bi imalo sve ovo smisla. Za koga je gospodin Uskrsnuo ako se mi nećemo pokrenuti i nećemo živjeti i obnavljati naše korjene, ističe voditeljica župnog Caritasa Marina Šturlić.

No, ponekad je teško vjerovati jer tlo i dalje svakodnevno podrhtava. U samo 3 tjedna zabilježeno je oko 800 manjih potresa. 

- Već smo navikli, više niti ne bježiš, s tim nekako živiš, s tim smo se pomirili, ne znamo dokle će, kaže Ruža Labaš. 

No, Čučerčani se ne daju. Ovo krizno vrijeme, kažu, još ih je više povezalo. Brinu se za svoje susjede, međusobno si pomažu i nastoje vjerovati u bolja vremena.