16. travnja 1178. g. pr. kr. - Povratak Odiseja na Itaku

Fenomenalne prirodne pojave poput pomrčine sunca i mjeseca oduvijek su opčinjavale ljude. Jedna od najranijih zabilježenih u povijesnim izvorima, dogodila se na današnji dan davne 1178. godine prije Krista.

Dosjetljivi pseudo-povjesničari dosjetili su se da je to vjerojatno pomrčina koja je antičkom heroju Odiseju najavila povratak svome domu na Itaci. Današnja povijesna znanost ne može sa sigurnošću tvrditi gdje se nalazila Troja, ne zna se ni da li je ikad postojao slijepi bard Homer, a kamoli Odisej.

Ipak, legendu o najmudrijem među grčkim junacima pod Trojom naučili su svi još u djetinjstvu. Da li je uistinu postojala Troja? i da li se nalazila na Hisarliku? U odgovorima se ne slažu mnogi povjesničari i arheolozi. Za čovječanstvo je to i onako manje važno. Važno je da su Ilijada i Odiseja književno blago neizostavno u svim svjetskim lektirama.

Jedan vjerodostojniji povjesničar, Herodot, u više je navrata pisao o pomrčinama sunca, a najpoznatija je ona kad je perzijska vojska pod Kserksom krenula na Grčku. Kasnije je ta priča pogrešno povezana s hrabrim Spartancima pod Leonidinim vodstvom i bitkama kod Termopila i Salamine.

U novijoj povijesti još se jedna bitka odigrala pod naglo zamračenim nebom usred bijela dana. Bitku kod Isandlwana iz 1879., u kojoj je masakrirana britanska vojska, pobjednici iz plemena Zulu nazvali su Dan mrtvog mjeseca!
Potpuna pomrčina sunca iznimno je rijetka stvar. Naši ljudi fenomenalno nastajanje noći usred bijela dana posljednji su puta mogli vidjeti 1999. na Balatonu u Mađarskoj ili prije toga 1961. u Dalmaciji. Za sljedeću potpunu pomrčinu sunca u Hrvatskoj morat ćemo se strpiti do 3. rujna 2081.!