17. travnja 1958. - Izložba Atomium

Velike svjetske izložbe u posljednjih stoljeće i pol ostavile su nam u trajno nasljeđe neke od najimpresivnijih građevina našeg doba.

Među njima posebno mjesto zauzima skulptura Atomium podignuta i predstavljena 17. travnja 1958. u bruxelleskom parku Heysel u čast Svjetske izložbe.
Neobičan hibrid arhitekture i skulpture predstavlja devet atoma jednog elementarnog kristala željeza uvećanoga 165 milijardi puta. Dizajnirao ga je belgijski inženjer André Waterkeyn, a simbolizirao je optimističan pogled na korištenje atomske energije u znanstvene svrhe.

Atomium je na Expou '58. bio središnji paviljon i apsolutna senzacija Svjetske izložbe. Devet međusobno povezanih kugli promjera 18 metara, pruža se uvis 102 metra te je i nakon izložbe ostao vrhunska atrakcija milijunima posjetitelja. Oni se mogu, kroz tri metra široke cijevi, popeti do pokrajnjih kugli, a dizalom do restorana u najvišoj kugli iz koje se pruža pogled na Bruxelles.

Prvotno su oplatne ploče bile načinjene od aluminija, a kad ih je nagrizao zub vremena, pristupilo se obnovi. Na svakoj od devet kugli trebalo je zamijeniti 48 ploča, pa su za taj zahtjevni posao angažirani alpinisti. Kada je 2006. rekonstrukcija dovršena, odabrane su ploče od nehrđajućeg čelika, koje bi trebale mnogo dulje ostati sjajne i impozantne.