18. travnja 2011. - Umro Ivica Vidović

Kada se 1982. godine u domaćim kinima prikazivao film Servantes iz Malog mista, kinopublika hrlila je gledati na velikom platnu lik kojeg je nezaboravno utjelovio glumac Ivica Vidović.

Sve do smrti 18. travnja 2011. Vidović je svojim maestralnim glumačkim interpretacijama, redovito protkanim začudnom blagošću, doslovce osvajao gledatelje. Spomenutom serijom Daniela Marušića, kao i u Velim mistom iz 1981., Vidović je ostvario golemu popularnost. Ipak, njegovi prvi filmski koraci nisu bili najsretniji.

U filmu Antuna Vrdoljaka U gori raste zelen bor njegov je glas promijenjen dok je u Lisicama Krste Papića tumačio lokalnog redikula. No, redatelj filma Zaseda Živojin Pavlović, te Dušan Makavejev u filmu Misterij organizma, dopustili su Vidoviću da svojim glumačkim bravurama očara i svjetsku filmsku publiku.

Nemoguće je ovdje ne spomenuti poseban odnos Vidovića i redatelja Zorana Tadića, koji je u njemu vidio prototip domaćeg žanrovskog antijunaka. Film Ritam zločina ušao je zbog toga u anale kinematografije bivše države. Jednako prisutan na filmu, u kazalištu i na televiziji, Ivica Vidović jedan je od najvažnijih hrvatskih glumaca – svih vremena.