19. travnja 1882. - Umro Charles Darwin

Charles Darwin, prirodoslovac koji je iznio teoriju evolucije prema kojoj se živa bića neprestano mijenjaju rodio se 12. veljače 1809. godine u engleskome gradiću Shrewsburyju.

Budući da je bio član liječničke obitelji, očekivalo se da će nastaviti tradicionalno zanimanje. Međutim, Charles ne podnosi seciranja i krv te nakon dvije godine napušta medicinski studij. Prema naputku oca upisuje teologiju, no najviše će vremena tijekom studija provesti s profesorima geologije i botanike s Cambridgea u istraživanju prirode. 

Prema preporuci tih profesora, Darwin se 1831.g. pridružio ekspediciji koja je na brodu Beagle, u prijevodu njuškač, trebala obaviti kartografska mjerenja Južne Amerike i Tihog oceana. Na tom putu, koji će promijeniti život mladog znanstvenika, ali i povijest prirodoslovlja, Darwin skuplja uzorke fosila, proučava biljne i životinjske vrste te geološke slojeve. Uspoređujući nalaze iz raznih krajeva svijeta i iz različitih geoloških razdoblja, Darwin počinje sumnjati u kreacionističku viziju stvaranja svijeta te vjeruje da je živi svijet promjenjiv i međusobno povezan. Nakon petogodišnjeg putovanja piše knjigu Putovanje jednog prirodoslovca oko svijeta u kojoj daje prve naznake svojih velikih spoznaja. 

Više od dvadeset godina Darwin će neprestano nadograđivati svoje zamisli. Tako 1859. nastaje revolucionarno djelo O postanku vrsta pomoću prirodnog odabira koje je zaokruženo desetak godina poslije djelom  O podrijetlu čovjeka

Darwin je umro na svojem imanju u Downu 19. travnja 1882. Posljednjih 40 godina gotovo da nije odlazio sa svojeg imanja, već je promatrao biljni i životinjski svijet, birao vrste i nadopunjavao svoju teoriju evolucije. Dopisivao se s desecima znanstvenika čija su mu iskustva također bila dragocjena. Dokazi za teoriju evolucije pruženi su razvojem paleontologije, antropologije i biologije. Međutim, tek poslije nekoliko desetljeća Darwinova će teorija prestati biti predmet podsmijeha i postat će kamen temeljac razumijevanja evolucije živog svijeta.