19. travnja 1933. - Rođena Anđela Potočnik

Hrvatska folklorna umjetnica Anđela Potočnik bila je jedna od omiljenih vokalistica ansambla Lado i Ladarica koja je osebujnim glasom obilježila desetljeća izvođenja narodnih pjesama u njihovu izvornom obliku.

Rođena je 19. travnja 1933. u Pristavi u Hrvatskom zagorju, diplomirala je na Pedagoškoj akademiji, a za svoje je pjevanje znala reći da joj je upravo porijeklo pomoglo u pronalaženju prave mjere pokazivanja emocija u pjesmi. Smatrala je da narodnu pjesmu treba donositi na topao, jednostavan i srdačan način koji će ljudi shvatiti kao iskren. Kao supruga voditelja ansambla Bože Potočnika, bila je prvi slušatelj i prvi kritičar njegovih radova.

Anđela Potočnik dobitnica je Porina za životno djelo, a odlikovana je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi i izniman doprinos u promociji hrvatske folklorne i tradicijske baštine u Republici Hrvatskoj i u svijetu. Krasilo ju je duboko poštovanje prema narodnoj nošnji i nakitu. Kolege pamte kako je pri odlasku u mirovinu svoje koralje poljubila utisnuvši tako vječni poljubac poštovateljima narodnoga blaga.