Prvi put od 1523. utihnule kubure u Kostelu

Pandemija koronavirusa prekinula je mnoge tradicije diljem Hrvatske, a među njima i onu uskrsnog pucanja iz kubura u Kostelu kraj Pregrade. Taj običaj koji ima status zaštićenoga kulturnog dobra, prekinut je prvi put od 1523. godine kada su ga pokrenuli grofovi Keglević.

Gotovo pola stoljeća, na uskrsnoj misi jutarnjici u Kostelu pucalo se kuburama.

Tako je bilo do jučer. Crkva je jučer bila bez vjernika, ledina uz nju bez kuburaša, u tišini.

Koronavirus uspio je ono što nisu mnogi protivnici ovoga staroga kostelskoga uskrsnog običaja.

- I u vrijeme komunizma, novi povijest, ni prije žandarmerija, ni financ-ministri, nitko nije uspio spriječiti u Kostelu da se ljudi okupe i da pucaju u 6 sati ujutro, uvijek u isto vrijeme, rekao je Milan Flegar, zapovjednik Povijesne postrojbe "Kostelska pištola - Keglevićeva straža".

Kuburaši se nisu okupili na tradicionalnom zajedničkom pucanju, nego su kao članovi Stožera civilne zaštite kontrolirali da se neodgovorni samoinicijativno ne okupljaju u grupama za pucanje.

- Tu i tamo se čuje pokoji pucanj iz te pištole, ljudima je to ipak pri srcu, ali nema tu nikakvog grupiranja, nema tu nikog koji bi se u grupama stvarali, rekao je Zlatko Miklauš, predsjednik povijesne postrojbe "Kostelska pištola - Keglevićeva straža".

Gradonačelnik Pregrade, koji i sam redovito puca na uskrsno jutro, ponosan je na svoje kolege kuburaše.

- Svi koji smo iz ovoga kraja imamo jedan poseban odnos prema tome, no, međutim, kad je ovakva situacija, drago mi je da je prevladala jedna svijest u svima nama izjavio je Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade.

Pregradski kuburaši, okupljeni u osam društava, kažu, sve će nadoknaditi sljedeće godine, kada će njihovo pucanje biti najglasnije od svih

- Mora i bit, jer 23. godina nam je jako blizu, 500 godina je  jako blizu, znači imamo samo dvije generalne probe i to je to, rekla je Karolina Hostić, direktorica Turističke zajednice "Područje Srce Zagorja".

Podršku im šalju i prijateljske povijesne postrojbe, stalni gosti njihove manifestacije. Poručuju, sljedeći put dolaze s najjačim snagama.