Pisma katedrali akademkinje Željke Čorak

Svoje tradicionalno uskrsno predavanje akademkinja Željka Čorak priredila samo pred kamerama HTV-a. Tema su bile Zagrebačka katedrala i palača HAZU.

20-minutno predavanje u cijelosti možete pogledati na usluzi HRTi, a u Vijestima iz kulture prenijeli smo najzanimljivije dijelove:

Bez publike, samo ispred kamera, tradicionalno uskrsno predavanje održano je u oštećenoj palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – tema: Zagrebačka katedrala.

- U tom improviziranom uskrsnom događaju pomogao mi je minuli rad, naime pisma katedrali koja su pred gotovo 40 godina objavljena u monografiji Zagrebačke katedrale, rekla je akademkinja Čorak.
Hren: Katedrali najprije sanacija i dijagnoza, tek onda obnova
Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava, najveća je hrvatska sakralna građevina i jedan od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine, a pisma su u praznom prostoru salona dobila novo značenje.

- Ona je otisak svega što nam se stoljećima događalo, iz njezine još uvijek bogate i dragocjene riznice plaćali su se i naši ratovi. Recimo bitka kod Siska, njezinim zlatnim kaležima se to plaćalo, do njezinih zidina dolazile su turske navale, podsjetila je Čorak.

Nakon potresa 1880. godine generacije su umjetnika i obrtnika gradile i grad i katedralu. Danas su pitanja obnove manje dvojbena.

- Mislim da će katedrala biti sačuvana onako kako zaslužuje jer osjetljiviji smo na nasljeđe nego što smo bili. Mže se reći i da smo manje slobodni u odnosu prema njemu, ali svakako osjećamo veću obvezu prema nasljeđu, poručila je Željka Čorak.

Tvorac modernog Zagreba, arhitekt Herman Bolle, vodio je obnovu katedrale, ali i izgradnju palače HAZU - to ih i danas, gotovo stoljeće i pol poslije, kada su obje oštećene u potresu, neraskidivo veže.

Predavanje u cijelosti možete pogledati na usluzi HRTi.