Veterani 4. gardijske brigade čuvaju Križine

Veterani 4. gardijske brigade ponovno su na položaju - čuvaju dezinfekcijski punkt za medicinsko osoblje u Respiracijskom centru za Dalmaciju na Križinama. Onamo pristižu najteži slučajevi, no ta činjenica ne sprječava lopove u krađi.

Šatore u kojima se tuširaju i dezinficiraju liječnici i medicinsko osoblje nakon odrađene smjene s najteže oboljelima u Dalmaciji - tiho, samozatajno, već tri tjedna, 24 sata čuvaju veterani "četvrte" - da ne uđe netko zaražen ili nepozvan. Jer lopovi ne spavaju. Već prve noći ukrali su im dva prijenosna računala.

- Ovdje smo svaki dan, po osam sati dežuramo, čuvamo, doktori dolaze, viđamo ih, pozdravimo ih, kazao je veteran 4. gardijske brigade i volonter Ivica Bebić.

U Respiracijskom centru Križine hospitalizirano je 86 osoba, devet ih diše s pomoću respiratora. Vrhunac epidemije tek se očekuje. Zaraženi iz domova za starije i nemoćne stalno pristižu.

U dogovoru s ravnateljem Julijem Meštrovićem, koji ih je za dežurstvo zamolio, branitelji pokreću i akciju za pomoć bolnici.

- Gdje ćemo skupljati sredstva za respirator i potrebnu medicinsku opremu. Cilj nam je oko 200 000 kn, koliko otprilike i košta taj respirator. Akcija će trajati 90 dana, kazao je predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj.

Detalji se mogu pronaći na internetskoj stranici brigade. Četvrta je sada na položaju Križine; ostaju koliko bude trebalo.

Što poručuju građanima - poslušajte u videu.