Hrvatska književna scena - i 'Noć knjige' iz izolacije

U nesvakidašnjem kontekstu socijalne izolacije knjiga je mnogima postala bolji prijatelj. Knjižnice grada Zagreba u ožujku su imale dvostruko veći broj posudbi e-knjiga. Provjerili smo gdje i kako živi naša suvremena književna scena u doba koronavirusa te kako se priprema za Noć knjige.

U Boccacciovu Dekameronu sedam djevojaka i tri mladića pred kugom pobjegnu u vilu u blizini Firence. Izolirani dok pošast bjesni, deset dana pričaju priče na zadane teme. U travnju 2020. nema kuge, ali tu su koronavirus i posebni uvjeti života. Urednice portala "Krilo" inspirirale su se renesansnim klasikom - i osmislile suvremeni Dekameron.

- Deset ljudi u deset dana na deset tema piše deset priča, svaki dan po jednu priču, kazala je urednica portala "Krilo" Lana Pukanić.

Kao i u originalnom Dekameronu, okvir za pričanje tih priča je karantena, odnosno pandemija, ali ta karantena nije tema. Teme su npr. zaljubljenost, misteriji, proljeće, osveta.

HDP-ov "Dnevnik iz karantene"

Hrvatsko društvo pisaca sredinom ožujka pokrenulo je "Dnevnik iz karantene". Svoje priloge dosad su na njihovim stranicama objavili Olja Savičević Ivančević, Dinko Telećan, Dorta Jagić i niz drugih.

- Žanrovski nismo postavili nikakva ograničenja, kazao je urednik programa "Dnevnik iz karantene" Marko Pogačar.

Od ponedjeljka do petka možete pratiti tekstualnu formu, a preko vikenda glumačke izvedbe tih tekstova.

Virtualna Noć knjige 2020. i na HRT-u

U virtualni prostor prvi put seli se i ovogodišnja Noć knjige - održat će se, kao i uvijek, na Svjetski dan knjige, 23. travnja. Iako se u Hrvatskoj nedovoljno čita - prosječno samo jedna knjiga godišnje, danas je više nego inače aktualna ideja da s knjigom nikad nismo sami.

- Sudionici Noći knjige, a to su knjižnice, škole, knjižare, antikvarijati, razne institucije, udruge i brojni kreativni pojedinci svoje programe povezane s knjigom i čitanjem preselili su, sukladno trenutku, na virtualne platforme. Koji su to sve programi, moći ćete uskoro istražiti na internetskoj stranici Noći knjige, najavila je Dobrila Zvonarek iz organizacijskog odbora.

Zbog globalne pandemije sva su mjesta književnog života trenutno zatvorena, a knjiški su moljci morali ostati doma, no to nije razlog da se Noć knjige zaboravi na Trećem programu HTV-a na kojem ćemo se ipak družiti s knjigom.

Pjesnici će u posebnoj emisiji, koju uređuje i vodi Koraljka Kirinčić, čitati s prozora i balkona a o budućnosti knjige govorit će redoviti profesor Zoran Velagić, voditelj Katedre za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo te autor diplomskoga studija nakladništva Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskoga fakulteta u Osijeku i Slavko Kozina predsjednik ZNK HGK.

Svi zajedno još jednom će nam pokazati kako s knjigom nismo izolirani i zato budite 23. travnja uz HTV3!