Rijeka 2020: smanjenje i produženje programa i rezanje troškova EPK

Direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić rekla je u razgovoru za Hinu da se zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa za projekt Europske prijestolnice kulture razrađuju različiti scenariji te priprema prijedlog strategije koja nužno uključuje smanjenje obuhvata programa, reorganizaciju i rezanje troškova.

-
Ako ne već u prvim danima krize, onda zasigurno nakon jasne poruke premijera o nužnim rezovima proračunskih davanja, razumno je očekivati da će se proračunska sredstva namijenjena za EPK smanjivati. Proračuni se slabo pune, raznim mjerama su obustavljeni ili odgođeni prihodi svih proračuna, a očito je da ova kriza proizvodi i svoje nužne rashode, istaknula je Višnić, direktorica trgovačkoga društva Rijeka 2020 koje zajedno s Gradom Rijekom upravlja projektom.

Napominje da je izrada dokumenta pri kraju, odnosno da se obavljaju zadnje provjere i kalkulacije: Nakon toga ćemo ga dostaviti i Ministarstvu kulture, ali i Primorsko-goranskoj županiji koja je bitni partner projekta, rekla je.

- Dokument predviđa različita rješenja, a ne jedno konačno. Namjerno je tako napravljen da bi služio kao podloga za razgovor odnosno zajedničko donošenje odluka. U krajnjoj liniji, okvir programa i pratećih aktivnosti uvijek je određen financijskim okvirima, ističe Višnić.

Na pitanje očekuje li se smanjenje iznosa namijenjenog EPK i iz riječkoga gradskog proračuna, Višnić ističe: Jasno mi je da je u ovom trenutku teško planirati bilo koji proračun jer su poprilično neizvjesni i prihodi i rashodi, no neke će se odluke morati donijeti, pa makar ih za koji mjesec morali mijenjati. Sada smo u takvoj situaciji. Tako je svima, pa onda i nama, kaže Višnić.

Pročelnik riječkog Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar je kazao da je, s obzirom na izgledno smanjenje prihoda proračuna Grada Rijeke, potrebno revidirati programe i troškovnik EPK programa i smanjiti troškove.

- Izrađene su dvije varijante umanjenja, a za konačnu odluku potrebno je preciznije sagledati očekivane financijske reperkusije pandemije koronavirusa i dovršiti pregovore s Ministarstvom kulture. Za sada je izgledno da će Ministarstvo također smanjiti svoj iznos sufinanciranja projekta, ali ne zna se konkretan iznos, naveo je.
Rijeka 2020: odgođeni svi programi EPK-a
Šarar: EPK sigurno znatno mijenja svoj sadržaj, oblik i proračun

- No nije očekivano smanjenje financije jedini faktor koji definira nastavak projekta Rijeka 2020, trenutno je još uvijek potpuno neizvjesno i nejasno kada će i u kojoj mjeri biti uopće moguće pripremati i izvoditi programe, s obzirom na sve zabrane koje proizlaze iz situacije u kojoj smo se zatekli. No, sigurno je da projekt EPK znatno mijenja svoj sadržaj, oblik i proračun, ustvrdio je Šarar.

Kada je riječ o elementima programa EPK koji će se morati otkazivati zbog smanjenja raspoloživog iznosa, Višnić napominje da se može  očekivati ‘sve osim toga da će program EPK u svom obimu i raznolikosti biti isti kakav je bio prije ove krize, čije ćemo posljedice tek sagledavati’.

- Program smo već detaljno analizirali kako bismo najprije utvrdili što je uopće izvedivo s obzirom na tehnička i logistička pitanja te koji su programi u visokoj fazi pripremljenosti. Zatim smo ga sagledali iz aspekta osnovnih ciljeva EPK, koji programi nose potencijal trajne ostavštine, bilo u fizičkom smislu, bilo u socio-kulturnom smislu. Drugim riječima, koji programi mogu ostaviti trajan trag i tako najviše vratiti u zajednicu te koji su najbitniji za održavanje i budući razvoj kulturne scene, ne samo u Rijeci i Županiji nego u cijeloj zemlji, istaknula je direktorica Rijeka 2020.

Uređenje Benčića nastavlja se po planu

Višnić smatra da uređenje objekata u kompleksu Benčić, s obzirom na to da izgradnju vodi Grad Rijeka te da se ona značajno financira EU sredstvima, teče prema planu.

- Može se očekivati da će aktualna izolacija, zatvorene granice te obustava protoka roba i ljudi utjecati na dinamiku radova, no unatoč tome, realizacija projekta se nastavlja, europska sredstva su osigurana, a kvart kulture u Benčiću svakako će biti važan dio naslijeđa projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci, naglasila je.

Ivan Šarar potvrdio je da se sva kapitalna ulaganja u sklopu EPK projekta odvijaju prema planu, uz manje poteškoće uzrokovane pandemijom.

- One se očituju u nešto sporijoj isporuci dijela potrebnih materijala koji dolaze iz inozemstva kao i nešto promijenjenoj dinamici radova za one grupe radova za koje je potrebno drugačije organizirati gradilište s obzirom na nužnu distancu među radnicima. No ništa od toga za sada ne ugrožava dovršetak projekata, u prvom redu Palače šećerane i Dječje kuće, naglasio je.

Višnić je, govoreći o utjecaju situacije na broj zaposlenih i strukturu unutar Rijeka 2020, ustvrdila da je unutarnja organizacija uvijek bila izravno vezana uz provedbu programa, odnosno postavljena projektno.

- S obzirom na to da su da su glavne aktivnosti projekta obustavljene, nemoguće nam je na dulji period tako funkcionirati i nedjelovanjem proizvoditi dodatne troškove. Stoga će neki oblik smanjivanja broja i strukture radnih mjesta biti nužan, rekla je.

Dodala je da u ovom trenutku još nikakve odluke nisu donesene, osim toga da se planira to provesti u fazama.

- To znači da odluke o smanjivanju broja zaposlenih neće biti trajne nego privremene, odnosno da će omogućiti povratak na posao svima onima koji će biti potrebni da bi se programi proveli, pojasnila je.

Odluka o produljenju programa i nakon veljače 2021. je na EU

Potvrdila je da se razmatra mogućnost produljenja programa EPK i nakon veljače 2021., kad je trebao završiti.

- To se razmatra kao opcija, ali ne i kao jedina opcija. Smatram da je prerano odbaciti mogućnost da se dobar dio programa organizira još u ovoj godini, a od eventualne ekstenzije u 2021. godini ne može biti štete, navela je.

Višnić je potvrdila da se o tome razgovaralo i s irskim Galwayem, drugom europskom prijestolnicom kulture u 2020. kao i s europskim prijestolnicama kulture u 2021. godini te da svi dijele slična razmišljanja. Ističe da je produljenje programa odluka koju moraju donijeti institucije Europske unije.

- No pitanje vremenskog okvira zapravo je tehničko pitanje. Unija bi morala dobro promisliti i o dubljim posljedicama ove krize, osobito što se tiče zadržavanja snažne europske dimenzije partnerstava, suradnji i slično, navela je.

- Drugačije rečeno, Europski parlament, kao i druge institucije trebaju početi misliti i o vremenu nakon krize i osmisliti poticajne mjere za ponovno oživljavanje kulture kao sektora koji je ekonomski snažno pogođen, kao i mjera usmjerenih izgradnji osjećaja europskog identiteta i solidarnosti, koje će nam biti jako potrebni nakon što sve ovo prođe a za koje su projekti poput EPK, odnosno njihova snažna europska dimenzija, izrazito bitni, zaključila je direktorica Rijeka 2020.

Šarar smatra da mogućnost produljenja programa u 2021. godini ovisi o financijskom kapacitetu potrebnom da se program održi kao i o činjenici da su iduće godine čak tri grada europske prijestolnice kulture.

- Prijeti nam svojevrsna gužva na terenu. No svakako, odgovaralo bi nam kada bi barem neki programi bili održani do sredine iduće godine i da mogu nositi službenu oznaku EPK programa, ustvrdio je pročelnik Šarar.