100. obljetnica rođenja akademika Ive Frangeša

Na jučerašnji dan jedan od naših najistaknutijih književnih povjesničara, esejista i prevoditelja akademik Ivo Frangeš napunio bi 100 godina. Preminuo je prije nepunih 17 godina i iza sebe ostavio neprocjenjivo nasljeđe.

Gotovo je unisoni stav na književnoj sceni prema kojem se rijetko što može usporediti s onim što nam je cijenjeni profesor ostavio u nasljeđe.

- Nema danas profesora kao što je bio profesor Frangeš. Možda će neki poslije njega napisati više knjiga, možda će čak napisati važnije rasprave, ali on je imao ono nešto, napisala je na Facebooku književnica Julijana Matanović.

Književni povjesničari suglasni su da je djelo Ive Frangeša prekretnica u našoj književnoj historiografiji. On je veliku priču o nacionalnoj književnoj povijesti ispričao na suveren način, prepoznatljivim stilom, slaže se i njegov kolega akademik Krešimir Nemec.

- Frangeš se bavio samo velikim piscima i uspostavljao ono što je on nazvao 'silama pokretnicama' hrvatske književnosti, to su Marulić, Gundulić, Šenoa, Krleža. Ta je ljestvica ostala nepromijenjena do danas, izjavio je za Vijesti iz kulture Krešimir Nemec.