Uspješan projekt proizvodnje konzumnih jaja iz slobodnog uzgoja

Organizirana proizvodnja konzumnih jaja iz slobodnog uzgoja jedan je od uspješnih projekata u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U tome klasteru udruženo je 12 kooperanata koji dnevno isporuče oko tri i pol tisuće jaja.

Velik je dio trebao ići u hotele na Jadranu, no isporuku su, zbog pandemije, morali preusmjeriti u trgovačke lance.

Sve kokice s OPG-a Evice Gomboš iz Čakovaca krasi sjajno perje i vesela ćud.

- Vole travu, slobodu i biti vani, što više na zraku, govori Evica Gomboš, vlasnica OPG-a iz Čakovaca.

Danju uživaju u suncu i zelenilu, a spavaju i jaja nesu u gnijezdima od slame.

- Nema žice nema betona nema umjetnog svjetla ventilacije i žive isto kao i mi, govori Ivica Baričević, voditelj sektora proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja u Agroklasteru Vinkovci.

Svaki dan gnijezda napune s 300 jaja, koja Gomboši isporuče Agroklasteru.

- Mi jaja distribuiramo prema trgovačkim lancima i hotelskim kućama i evo cijela ova situacija je dovela do toga, da će se vjerojatno malo promijeniti i tržište. Moramo se više fokusirati prema trgovačkim kućama, naglašava Zdenko Polodar, direktor Agroklastera Vinkovci.

Jaja iz slobodnog uzgoja koja nose oznaku 1 HR naći će se na policama trgovina diljem zemlje. Domaći proizvod dostupan je sada svima.

- Mislim da nije trebalo doći do ovoga, da bi ljudi shvatili da se ne može bez sela i da se treba proizvoditi, te da naša Hrvatska može živjeti od naših proizvoda, a ne samo od uvoznih, ističe Gomboš.

- Mislimo da je vrlo bitno da Hrvatska bude samodostatna i da ima dovoljno svojih proizvoda i da pomognemo našim OPG ovima te da ljudi ostanu na selu, naglašava Željko Cirba, Agroklaster Vinkovci.

Za obitelj Gomboš dvojbe nema - oni ostaju na selu. A njihovih 350 koka uskoro će dobiti pojačanje.