22. travnja 1845. - Rođen Isidor Kršnjavi

Na današnji dan 1845. u Našicama je rođen Isidor Kršnjavi, hrvatski slikar, povjesničar umjetnosti, političar i javni djelatnik.

Prvu likovnu poduku dobiva u Osijeku, a potom u Beču studira povijest i povijest umjetnosti. Već u vrijeme studija piše u hrvatskim časopisima filozofsko-estetičke članke. Kao stipendist studirao je slikarstvo na akademiji u Münchenu, a potom od 1872. do 1877. boravi u Italiji studirajući i kopirajući stare majstore.

Posredovanjem J. J. Strossmayera postaje profesor povijesti umjetnosti i arheologije na Zagrebačkom sveučilištu. Već sljedeće godine daje poticaj za osnivanje Društva umjetnosti kojemu je niz godina tajnik i ideolog. Bio je i prvi ravnatelj Strossmayerove galerije slika. Pod upravom Društva umjetnosti, u suradnji s Bolleom, osniva Obrtnu školu i Obrtni muzej (Muzej za umjetnost i obrt). Zaslužan je i za hrvatsku izložbu u Budimpešti. Postavio je i Strossmayerovu zbirku u palači Akademije znanosti i umjetnosti te postao ravnatelj galerije.

Godine 1884. dolazi u sukob sa Strossmayerom i njegovim pristašama te ulazi u mađaronsku Narodnu stranku. Od 1887. do 1891. studira pravo, postaje predstojnik Odjela za bogoštovlje u Khuenovoj vladi, a 1897. vraća se na Sveučilište. Živo je sudjelovao u gradnji Zagreba - njegovom su inicijativom sagrađene mnoge bolnice, knjižnice, škole i spomenici te osnovana brojna društva. Isto tako financirao je tiskanje udžbenika i modernizirao školstvo.

Slikarstvom se bavio u ranoj mladosti i nakon I. svjetskog rata. Kao likovni kritičar Kršnjavi je aprioričan s jakim sklonostima prema estetiziranju, historicizmu i tradicionalnosti. Godine 1925. objavio je roman Božji vitez, a 1926. i njegov nastavak Božji sirotan. Preveo je i Danteovu Božansku komediju, a taj je prijevod i sam ilustrirao. Također je pisao i pjesme, koje su bile objavljivane u suvremenim časopisima, putopise te memoare.

Umro je u Zagrebu 3. veljače 1927.