Obitelj koja povezuje heklanje, svemir i Hladno pivo

Svuda je lijepo, ali doma je najljepše. Posebno ako je to najbolji lijek protiv koronavirusa. Obitelj Kiš iz Zagreba otkriva nam neke ideje kako kreativno, zabavno i zanimljivo ispuniti zajedničko vrijeme doma.

Prostrana simpatična terasa u zagrebačkim Gajnicama najdraža je pozornica obitelji Kiš. A u njoj sve umjetnik do umjetnika: pjesnici, slikari, glazbenici. Odrastati uz ovakve roditelje na ovakvom mjestu, uz puno smijeha, kreativnosti, knjiga, slika, cvijeća, prijatelja, bilo je poput bajke, kažu njihova djeca: Ananda, danas već profesorica u srednjoj školi i Teo, student Akademije likovnih umjetnosti.

- Atmosfera doma je uvijek dobra. Tu sam doma, imao sam sretno djetinjstvo tako da će mi uvijek biti dobre misli vezane za dom i kad se vratim doma imam osjećaj da to mogu zvati dom, kaže Teo, student Akademije likovnih umjetnosti. Teo je ilustrirao knjige poezije svojih roditelja, a dio je i magičnog trija "Kiš Kiš Kiš".

- Ukazalo se u jednom trenutku, ja sam imao jedan lijepi srčani udar, pa sam se intenzivno bavio slikarsvom. Onda smo odlučili uvrstiti i Ivankine heklane, Teo je imao već svojih materijala i napravili smo zajedničku izložbu. Imali smo ih dvije, tri, bilo je interesantno, priča Milko Kiš, pjesnik, glazbenik i slikar.

Ivanka Kiš svoje slike hekla! Oslikala je i svaki kutak njihova doma, od kuhinjskih pločica do zidova. Uz to piše sjajnu poeziju, dugogodišnja je knjižničarka i voditeljica pjesničkih večeri u "Mravu" u zagrebačkom Trnskom.

- Inače sam heklala od šeste godine života, naravno bebi kapice i haljinice, tako to kreće. Zatim je na red došao nakit, heklala sam žicu, nešto neobično i novo. Dosta je teško bilo, ali uspjela sam svladati tu tehniku i onda sam je samo prenijela na slike. Neke je radove vidjela Silvija Šesto i predložila mi da njoj isheklam slike za za knjigu "Jučer, danas, putra", kaže Ivanka.

Ivanka i Milko su po mnogočemu srodne duše, za tren stvore ugođaj u kojem ne manjka poezije, glazbe, onog nečeg posebnog po čemu se pamti život. Milko svira klavijature u Hladnome pivu, a paraleno radi na projektu uglazbljene poezije. Radi se o pjesmarici s 55 pjesama u audio izdanju koje idu u paketu s knjigom.

Kiševi  su su godinama organizirali nezaboravna pjesnička druženja na brodu "Brazil" na Savi ispod Hendrixova mosta. To se, kaže Milko, pretvorilo u "dosta žestoku pjesničku večer, neko vrijeme najžešću u regiji". Bilo je pjesnika iz Slovenije, Ukrajine, Srbije...

Uvijek puni ideja, inspiracije, želje i volje, iznad svega ljubavi prema ljudima i umjetnosti, Kiševi su spremni za neke nove izazove. Samo da doba korone prođe. Pa da se ponovno otvore vrata slobode. Kao i vrata Akademije likovnih umjetnosti gdje izlaže njihov sin Teo. Oblicima koji asociraju na svemir i neurone dodao je, kaže - elemente mreže i spojio sve svoje svjetove u jedno.