Nikolina na užadi pleše - i skida dimnjake

Nikolina Komljenović je izvedbena je umjetnica koja pleše u zraku u posebnoj tehnici 'voltige' u kojoj se plesači zavezani užadi kreću u zraku, a tu vještinu ovih dana koristi i za sanaciju zagrebačkih krovova.

Nikolina se, naime, pridružila grupi kolega 'visinaca' i čistila krovove kuća oštećenih potresom u Zagrebu, te tako iskoristila vrijeme kad svoje nastupe ne može izvoditi pred publikom uživo, nego tek na društvenim mrežama:


U danima u kojima umjetnici, posebno oni samostalni, traže pomoć da prežive, ova samostalna umjetnica pomaže drugima. Zadnja dva tjedna provela je na zagrebačkim krovovima i sudjelovala u 300-njak intervencija.

- Ja nisam alpinistica, ali sam se pridružila grupi 'Alpinisti, visinci i speleolozi pomažu Zagrebu', koja je i na Facebooku. Imam opremu i znam je koristiti, završila sam alpinističke škole, pa sam se prijavila da se priključim akciji, kaže Nikolina.
Njihov cilj - očistiti ruševine i grad učiniti sigurnijim
U suradnji s vatrogascima alpinisti, 'visinci' i speleolozi išli su na lokacije do kojih se nije moglo doći vatrogasnim dizalicama i ljestvama, te skidali dimnjake i dijelove krovova ciglu po ciglu.

- Svi smo bili zaštitno vezani, trudili smo se držati razmak, ali to nije uvijek bilo moguće s obzirom na ograničeni prostor, napomenula je Nikolina Komljenović.