Čikešovih 30 godina na opernoj sceni

Da je sve bilo onako kako je trebalo biti, a ne pod opsadom koronavirusa, potkraj prošloga mjeseca u splitskom HNK premijerno bi bila izvedena Verdijeva opera ‘Lombardijci’ kojom bi prvak opere toga kazališta Ivica Čikeš obilježio 30 godina bogate karijere.

Operni debi Ivici Čikešu bila je 'Traviata' 1992. na pozornici splitskog HNK. Smatraju ga jednim od najpoznatijih basova ovih prostora.

- Pokušati apsorbirati toliko uloga različitih karaktera različitih glazbenih stilova, različitih ansambala, to je jedan zbilja respektabilni zadatak koji košta, da tako kažem, dosta živaca, priča Ivica Čikeš.

Unatoč brojnim ulogama koje su iza njega, postoje i one koje još priželjkuje: Ima ih par, ali s obzirom na to da bas kao glas kasno sazrijeva, uloge su u interpretativnom smislu i kreacijskom zahtjevne, tako da vjerujem da još ima dosta vremena za mene da napravim što nisam stigao. Vjerujem da ću to uspjeti. Volio bih se ponovno malo posvetiti G. Rossiniju, otkriva Čikeš.

Nastupao je na najvećim svjetskim pozornicama, no na nijednoj nije želio ostati: Stalni angažman u inozemstvu podrazumijeva i život u inozemstvu, a to nije baš bio moj odabir. Tu najviše volim raditi, tu i pripadam, pa onda ne vidim razlog zašto bih egzistirao negdje u Njemačkoj, Americi ili tko zna gdje. Ima izleta i bit će ih, ali svoj stalni angažman vidim u Hrvatskoj, kaže Čikeš.

Umjetnici nerado izdvajaju jednu svoju izvedbu kao najdražu, ali prolog iz opere 'Mefistofele' u Lisinskom svakako je jedna od njih.

- To je bio jedan jako veliki izazov za našu kuću i mi smo to jako dobro napravili što su kritike i pokazale, Naravno, poštujući i ostale i uvažavajući sve ostale uloge koje sam imao priliku odigrati predstave s kojima sam imao prilike nastupati, ističe Čikeš.

Obilježavanje tridesete godišnjice rada ipak će, kaže Ivica Čikeš, sačekati neka bolja vremena.

-  Budući da preferiram repertoar hrvatskih i talijanskih belkantističkih autora iz tog razloga smo izabrali Verdijevu operu 'Lombardijci' koja uz sopran ima basso cantabile kao naslovnu ulogu i nekako smo došli do zaključka da bi sad bilo dobro vrijeme. I imali bismo što pokazat, ali evo na žalost zbog ovih okolnosti je to prolongirano, zaključuje Čikeš.