Uživo iz ZKM: glumac, stolac i virtualna publika

Uz snimljene predstave, Zagrebačko kazalište mladih odlučilo je putem videostreama na svojoj stranici na Facebooku uživo prikazati monodramu ‘Your love is King’, u izvedbi glumca Matea Videka.

Dovoljno je da se u utorak, 21. travnja, u 18 sati negdje udobno smjestite i umjesto da čitate, to će, s mnogo više glumačke vještine, netko drugi učiniti za vas.

Monodrama je jedan od glumački najzahtjevnijih kazališnih žanrova, a postaje još teža kada se izvodi pred kamerom u praznom kazalištu - glumac, stolac i virtualna publika na Facebooku.- Live stream je nešto novo, nisam imao takvo iskustvo, tako da ne znam hoće li mi biti čudno, nadam se da će mi biti ugodno i da će biti zanimljivo gledati publici, kaže glumac Mateo Videk.

Pred nama će se otvoriti intiman svijet u kojemu se isprepleću smrt, odnosi u obitelji, ali i ona obična svakodnevica.

- Više se tu tema isprepliće, jedna je smrt majke, ali tu se zapravo preispituje identitet i neka normativna obiteljska zajednica kao primarna, koju ja pokušavam redefinirati, objašnjava pisac i dramaturg Espi Tomičić.

‘Your love is King’ emotivno je pismo majci, nastalo u sklopu ZKM-ova programa ‘Budućnost je ovdje’, mentorsko-laboratorijskog rada s mladim dramskim piscima, koji se ostvaruje u suradnji s Ministarstvom kulture.

- Zapravo je to tekst koji, kad napišeš i završiš, više nije tvoj nego svatko može modelirati i dodavati nešto svoje, i to mi je bilo značajno, da on oživi na neki način izvan mene, dodaje Tomčić.

Ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković ističe da su u stalnom kontaktu sa svojim gledateljima na online sadržajima: Dakle, surađujemo s brojnim portalima, isto tako i na svojim društvenim mrežama plasiramo snimke predstava i čitanje tekstova, kaže Abramović Milković.

Dok izolacija ne prođe, ZKM i ostala kazališta ovo vrijeme iskorištavaju za pripremu novih projekata te željno iščekuju povratak publike. Do tada - predstave su na internetu.