Teško oštećeno sirotište karmelićanki

Zgrada Doma svete Terezije od malog Isusa također je stradala u potresu, koji je pogodio Zagreb 22. ožujka. Ondje je sirotište sestara karmelićanki iz kojeg je iseljeno 27-ero djece u dobi od 3 do 15 godina. 

Stradale su mnoge prostorije - spavaonice za djecu sirotišta, boravak za 64-ero mališana koji ovdje dolaze u vrtić. Šteta je na 2 kata koja će trebati temeljitu obnovu. Oštećeni su nosivi zidovi i stubište.

- Bio je sudski vještak za građevinarstvo i dao je svoju procjenu oko 800 tisuća kuna, al je rekao bez PDV-a, kaže sestra Katarina Pišković, ravnateljica dječjeg vrtića svete Male Terezije.

Znači da šteta premašuje i milijun kuna koje ove sestre, čiji je životni poziv briga za djecu, nemaju.

- Potrebno je od boje, cementa, sve što je potrebno za obnovu kuće iz unutra, kaže sestra Nevenka Vidaković, voditeljica kuće svete Terezije od malog Isusa za nezbrinutu djecu.

- Kap po kap mislim da će ipak nastat onaj jedan slap koji će pomoć i da djecu vratimo u njihove prostore, da im vratimo opet onu sigurnost koja im je narušena i vjeru u bolje sutra, kaže sestra Katarina.

Samo zahvaljujući bezuvjetnoj brizi već traumatizirana djeca manje su u strahu, no vape za svojim sobama, krevetima i sigurnosti kakvu su imali.

Iako im se život nakon potresa preokrenuo, ne gube vjeru u ljudsku dobrotu i da će opet sve obnoviti.