Javnom raspravom do bolje zaštite autorskih prava

Ministarstvo kulture uputilo je u javnu raspravu Nacrt prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima kojim se uređuje bolje balansirana zaštita prava autora, kreativaca, umjetnika izvođača, novinara i njihovih izdavača i producenata.

Savjetovanje je otvoreno do 17. svibnja na poveznici e-Savjetovanje.

- O relevantnosti ove rasprave u okolnostima pandemije COVID-19, svjedoči činjenica da se veliki dio sadržaja danas dijeli online i da su dionici kreativnih, kulturnih i medijskih industrija u okolnostima pandemije svoje radove stavili na Internet za građane uglavnom besplatno, ističu iz Ministarstva kulture.
Debata #ResiliArt: Kultura je alat obnove, ona je nužnost, a ne luksuz

- Zato je nužno što prije osigurati održivost njihova rada u izmijenjenim okolnostima. To ne znači da će se za građane - krajnje korisnike uvoditi ikakve nove obaveze ili plaćanje za sadržaje koji se inače besplatno nude na internetu. Obaveze se ovim Prijedlogom nacrta Zakona postavljaju internetskim platformama i drugim davateljima usluga informacijskog društva na internetu, obrazlažu iz Ministarstva.
Autorska prava na digitalnom tržištu
Istodobno se, dodaju, ovim prijedlogom zakona relaksira dosadašnji autorskopravni režim te otvara niz novih mogućnosti za besplatno korištenje autorskih sadržaja u online nastavi, kao i na internetskim platformama institucija kulturne baštine da bi se što lakše kulturni, umjetnički i informativni sadržaji, koji inače postoje u zbirkama knjižnica, arhiva i drugih baštinskih ustanova, slobodno koristiti na Internetu za nekomercijalne potrebe.

Ovim se zakonom nacionalno zakonodavstvo usklađuje s europskom Direktivom o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu i ostalim europskim direktivama u području autorskog prava.
Vijeće EU-a dalo konačnu potvrdu novoj direktivi o autorskim pravima