Kako zaštititi "Seljake" Ivana Meštrovića

Monumentalni reljef "Seljaci" jedno je od najpoznatijih umjetničkih djela Ivana Meštrovića. Krasi nekad blistavu secesijsku palaču Popović na Trgu bana Jelačića. Nakon razornog potresa, sin i snaha velikog kipara pokreću inicijativu da se originalni reljef od neprocjenjive vrijednosti za nacionalnu kulturu skine s pročelja i zaštiti.

Alegorijski reljef na kući Poppović iz 1907. prva je javna plastika najistaknutijeg umjetnika naše moderne skulpture. Kada je izradio ovo iznimno djelo, Meštrović je imao samo 24 godine.

- Ivan Meštrović je dobio narudžbu od trgovca Poppovića, koji je bio vlasnik i naručitelj građevine i on je bio trgovac bojama i žitom - i Meštrović predstavlja sve te segmente njegove trgovine - objašnjava Barbara Vujanović, viša kustosica u Atelijeru Meštrović i naglašava da je to jedino njegovo sačuvano djelo u ovome materijalu, dakle u bojanoj keramici.

Unikatni reljef u nedavnom potresu, čini se, nije oštećen - za razliku od ostatka fasade. Ipak, s obzirom na njegovu neizmjernu vrijednost, Rumi i Mate Meštrović ovom prigodom apeliraju da se djelo trajno osigura - u muzeju.

- Djelo se mora skloniti, original se mora skloniti, a za izradu nove kopije ili replike takozvane, mi smo apsolutno spremni i sigurni da možemo pokloniti autorsko pravo - kaže snaha Ivana Meštrovića Rumi.

Primjera takve konzervatorske prakse ne manjka - među najpoznatijima su Michelangelov firentinski David i konjanička skulptura Marka Aurelija na rimskom Campidogliu. Iz Ministarstva kulture poručuju da za premještanjem originala, u ovom slučaju, nema potrebe.

- Ukoliko dođe do oštećenja, naravno da se onda pristupa jednoj muzealizaciji tog reljefa, a s druge strane, dok je situacija takva da on stvarno stoji gore i da nema nikakvih oštećenja, nastojimo ga ostaviti na tom mjestu - poručuje Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture.

Palača Poppović pretrpjela je niz intervencija koje su narušile njezino nekad raskošno bijelo secesijsko lice - i nikad nije vraćena u izvorno stanje. Tijekom posljednje obnove pročelja, paradoksalno, oštećen je Meštrovićev rad, i hitno restauriran. Kalup za odljev ovoga jedinstvenog reljefa ne postoji. U slučaju novih većih oštećenja - original će biti nepovratno uništen.