Redateljica 'Dnevnika Diane Budisevljević' uz TV-premijeru filma

U povodu 75. obljetnice od početka proboja zarobljenika iz logora Jasenovac, večeras u 20,05 sati na HTV 1 emitiramo film 'Dnevnik Diane Budisavljević'. Uoči televizijske premijere tog nagrađivanog filma razgovarali smo s redateljicom Danom Budisavljević.

Nagrađivani film 'Dnevnik Diane Budisavljević', dugometražni igrani prvijenac redateljice Dane Budisavljević, priča je o zaboravljenoj heroini iz Drugog svjetskog rata, ne onoj koja je bacala bombe i nosila pištolj, već je kao pripadnica građanskog sloja pokrenula akciju u kojoj je iz logora spašeno više od deset tisuća djece. Glavnu ulogu tumači Alma Prica.
Dnevnik Diane Budisavljević
Po riječima redateljice, film prikazuje i predratnu građansku klasu u Zagrebu koja je bila multietnička i multikonfesionalna i koja je dala veliki otpor ustašama i fašizmu, a nakon 1945. godine je postala nevidljiva.

'Dnevnik Diane Budisavljević' premijerno je prikazan prošle godine na Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio šest nagrada, među kojima i nagradu za najbolji hrvatski film.

Uoči večerašnje televizijske premijere u emisiji Dobro jutro, Hrvatska ugostili smo redateljicu Danu Budisavljević: