Rijeka 2020: zahtjev da se odustane od obustave programa EPK

Zaposlenici tvrtke ‘Rijeka 2020’, partneri i sudionici u stvaranju programa EPK poslali su otvoreno pismo u kojem zahtijevaju da se odustane od najavljene obustave većeg dijela aktivnosti projekta i otpuštanja zaposlenika te tvrtke.

- Šokirani smo tako radikalnom odlukom, posebice uzevši u obzir da je upravo rad jedna od glavnih tema EPK, ističu potpisnici, reagirajući na najavljenu obustavu programa te otpuštanje 59 od 70 zaposlenika tvrtke ‘Rijeka 2020’.

U otvorenom pismu Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i Ministarstvu kulture navode da su četiri godine radili projekt EPK, a sada su dovedeni pred gotov čin.

Traže od osnivača tvrtke i donositelja odluka kojima su poslali otvoreno pismo da omoguće da se projekt nastavi. Od njih zahtijevaju i da ne odbace mogućnost prilagodbe programa novim okolnostima.

Konačno, da tim činom obrane radna mjesta i angažmane sudionika te pokažu kako institut prava na rad i prava na kulturu ne podržavaju samo deklarativno, navodi se u otvorenom pismu.

Obersnel: Nije Grad, nego virus...

- Nositelj titule EPK je Grad Rijeka i ako je itko želio ovaj projekt, onda sam to ja kao riječki gradonačelnik. Prepustio sam ga na upravljanje i kreiranje struci još od kandidature, istaknuo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u srijedu u odgovoru na otvoreno pismo.

Grad Rijeka nije obustavio većinu aktivnosti na projektu EPK. Realizaciju kulturno-umjetničkog programa obustavio je virus, istaknuo je Obersnel, navodeći da se kulturno-umjetnički program ne provodi od sredine ožujka te da u ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može reći kad će se moći provesti neki od izvorno zamišljenih dijelova programa.

Podsjetio je da je odmah nakon uvedenih mjera o zabrani okupljanja Grad Rijeka izvijestio tvrtku ‘Rijeka 2020’ o nužnoj reviziji programa i smanjenju novca izvorno namijenjenog projektu.

- Grad Rijeka po svaku cijenu želi provesti dio projekta EPK kroz drugačiji, kreativniji pristup, pa se nije složio s prijedlogom potpunog zamrzavanja tvrtke 'Rijeka 2020', naveo je gradonačelnik. Dogovoreno je da se operativni troškovi smanje otkazivanjem suradnje za 80 posto zaposlenih i obustavom ugovaranja daljnjih poslova.

Pitanje prava na rad nije pitanje samo po sebi: 'Rijeka 2020' osnovana je za pripremu i provedbu kulturno-umjetničkog programa EPK i svi ugovori o radu prestali bi krajem 2020. godine ili početkom 2021. Program se sada ne može provoditi zbog objektivnih razloga, nužno ga je prilagoditi novim okolnostima, istaknuo je Obersnel te dodao da su Ministarstvu kulture predana dva modela revidiranog programa s odgovarajućim financijskim okvirima te kako o dogovoru s njime ovisi i mogućnost ponovnog poziva na suradnju dijelu zaposlenika radi realizacije programa.
Rijeka 2020: smanjenje i produženje programa i rezanje troškova EPK