28. travnja 1898. - Alexandre Promio snimio film u Šibeniku

U studenome 2005., pretražujući katalog Lumierovih filmova snimljenih u 19. stoljeću, hrvatski filmski snimatelj i profesor na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti Enes Midžić, naišao je na zanimljiv naslov:
“Pozdrav s jarbola; snimatelj Alexandre Promio, mjesto snimanja Šibenik, datum: 28. ili 29. travnja 1898.”


Slijedeći trag Midžić je otišao u pariški muzej braće Lumiere. U tamošnjem je katalogu otkrio uz ovaj još šest filmova koje je francuski snimatelj Promio snimio za svoga boravka u Hrvatskoj (Puli i Šibeniku) u proljeće 1898.

Bilo je to najveće filmsko otkriće 21. stoljeća u Hrvatskoj. Tih sedam kratkih filmova (svaki traje oko 40 sekundi) pokazuje vježbe austrijske ratne mornarice na jedrenjacima. Njihovi naslovi opisuju o čemu je riječ u svakom od njih: Pozdrav s jarbola, Dolazak i sidrenje broda, Dvije Regate, Pripreme za boj, Iskrcavanje i puščana paljba i Trka mornara.

Na snimkama se vide austrougarski mornari, snimljeni čak u 19. stoljeću, kako poziraju na jedrenjaku, iskrcavaju se na obalu i trče ususret kameri. Budući da je u ono vrijeme austrijska mornarica bila u znatnom dijelu sastavljena od Hrvata, ispalo je kako najstariji hrvatski film ustvari pokazuje ponosnu tradiciju hrvatskih mornara.

Prije ovog otkrića dugo vremena najstarijim filmom u Hrvatskoj smatrala se Šibenska luka, što ju je, putujući Dalmacijom, oduševljen njezinim ljepotama, 1904. godine snimio engleski snimatelj Mothershaw. Sačuvani su i filmovi prvih hrvatskih autora: Karamanovi Sokolski slet i Procesija svetoga Duje u Splitu iz 1911. te Hallina Kavana Corso u Zagrebu iz 1915.

Posljednje uistinu veliko Midžićevo otkriće daje naslutiti da još sve nije otkriveno. Tko zna na čijem se prašnjavom tavanu krije neki još stariji, danas zaboravljeni film, snimljen na hrvatskom tlu!