Animafest, unatoč odgodi, predstavio vizualni identitet

Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb, iako odgođen do daljnjega, predstavio je vizualni identitet za ovogodišnje, 30. izdanje, ilustraciju i trailer zapažene japanske umjetnice Yoriko Mizushiri.

Trideseto izdanje Svjetskog festivala animiranog filma Animafesta Zagreb neće se održati od 8. do 13. lipnja, a novi termin objavit će se naknadno, sukladno razvoju situacije s koronavirusom, podsjetili su iz Animafesta u povodu predstavljanja festivalskih vizuala.

- Yoriko Mizushiri jedna je od najuspješnijih japanskih umjetnica mlađe generacije i animatorica svjetskoga glasa kojoj je s tek nekolicinom filmova jedinstvene i posebne, samosvojne i prepoznatljive estetike i poetike već pošlo za rukom izvršiti nezaobilazan umjetnički utjecaj na globalna animacijska strujanja od SAD-a do Hrvatske, ističe se u objavi Animafesta.Njezini se filmovi, poput ‘Futona’ (2012), ‘Kamakure’ (2013) i ‘Vela’ (2014) opisuju kao ‘snolike i senzualne, pastelne studije osjeta’.

- Riječ je o dijelom figurativnim, a dijelom geometrijskim reminiscencijama dojmova i dodira koji proizlaze iz malih svakodnevnih užitaka i boli poput kave, kolača, topline kreveta, mekoće tepiha, uboda ili ljudskog dodira, dodaje se.

Njezine instalacije, videospotovi, dizajni i rukom crtani radovi prepoznatljivi su po senzualnosti, fluidnosti, erotičnosti, svijetlim, 'tjelesnim' bojama, nijansama ružičaste, ljubičaste, a lišeni su suvišne emocionalnosti lica i očiju.

Autorica je bila nominirana i nagrađivana na najvažnijim svjetskim festivalima animacije poput Zagreba i Annecyja, te na najvećim filmskim festivalima, primjerice na Berlinaleu.

Mizushiri se istaknula još kao članica produkcijskog kolektiva Shiripro te studentica Sveučilišta za umjetnost i dizajn Joshibi u okviru kojega je, nadahnuta legendarnim crtačem mangi Yasujijem Taniokom i mladom slikaricom Tomoko Kashiki, ostvarila neke od ranijih radova (Shiri-play, Kappo, Enyogu, Lena Lena i Sushi).

Pogledajte festivalsku špicu Yoriko Mizushiri:


Animafest Zagreb 2020 Official Festival Trailer from Animafest Zagreb on Vimeo.

Umjetnički ravnatelj Šulji: Animafest se odgađa prvi put

Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj festivala, izjavio je da im je izuzetno žao što Zagreb početkom ovog ljeta neće biti u mogućnosti ugostiti najznačajnije animatore svijeta, no okolnosti su ih prisilile da festival po prvi puta kalendarski izmaknu za drugi termin.

- Naša obaveza je da se prema nastaloj situaciji odnosimo odgovorno i zrelo, ali se zato nadamo da ćemo uskoro biti u prilici prikazati naš cjelokupni program, istaknuo je.

Dok se to ne dogodi Animafest je pripremio online sadržaj ‘Animafest Insights’, koji će biti dostupan na festivalskoj internetskoj stranici i društvenim mrežama. Program je osmišljen tako da šira javnost stekne uvid u filmove koji se prikazuju na tom festivalu, ali i da se podsjeti na iznimne uspjehe kojeg animacija bilježi posljednjih godina.Iz programa se izdvaja ekskluzivna serija intervjua s autoricama i autorima u sklopu objave filmova koji bi trebali još bolje publiku povezati s umjetnicima i njihovim animiranim hitovima. Otvara ga film ‘Ježeva kuća’ nastao prema istoimenoj priči Branka Ćopića, djelo hrvatske autorice Eve Cvijanović koja živi u Kanadi, a za kojeg je autorica, uz ostalo, dobila nagradu za najbolji kratkometražni film po izboru publike na Animafestu 2017.Među autorima koji će biti predstavljeni najavljeni su još Alice Guimaraes, Monica Santos (Amelia & Duarte), Alice Saey (Mark Lotterman Happy), Celine Devaux (Sunday Lunch), Joanna Quinn (Girls Night Out), Max Porter, Ru Kuwahata (Negative Space), Tomek Popakul (Acid Rain), Nikita Diakur (FEST) i Veljko Popović (Biciklisti).

Organizatori kažu da je, u organizacijskom i programskom smislu, Animafest Zagreb 2020 spreman za održavanje, no zajedno sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VII iščekuje bolje okolnosti.

Krajem prošle godine Animafest je objavio da je švicarski animator Georges Schwizgebel, najnagrađivaniji autor u povijesti Animafesta Zagreb sa sedam nagrada i tri posebna priznanja, dobitnik Nagrade za životno djelo 30. Animafesta:
Georges Schwizgebel laureat Animafestove Nagrade za životno djelo

Pogledajte izjavu umjetničkog ravnatelja Animafesta Daniela Šuljića za Vijesti iz kulture: