Rijeka 2020: programski dio je 'na čekanju', 'Benčić' ide dalje

Veselili smo se kad je Rijeka postala europskom prijestolnicom kulture, veselili smo se i na velikom, službenom otvorenju ove manifestacije- i onda se dogodila korona. Projekt EPK je u krizi: programski dio je 'na čekanju', ali infrastrukturni ide dalje – bili smo na gradilištu 'art kvarta' Benčić.

Zbog najavljene obustave većeg dijela aktivnosti projekta i otpuštanja zaposlenika te tvrtke, ovih se dana otvorenim pismom Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i Ministarstvu kulture obratilo 60-ak zaposlenika tvrtke Rijeka 2020.

- Tražimo od osnivača tvrtke i donositelja odluka da omoguće da se projekt nastavi i zahtijevamo da ne odbace mogućnost prilagodbe programa novim okolnostima. Konačno, da tim činom obrane radna mjesta i angažmane sudionika te pokažu kako institut prava na rad i prava na kulturu ne podržavaju samo deklarativno, navodi se u otvorenom pismu.

Gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, u koju se uključio uživo s gradilišta 'art kvarta Benčić, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar rekao je da nije u kontaktu s nezadovoljnim zaposlenicima jer tvrtka 'Rijeka 2020' ima svoju upravu.

- Radnici su otpušteni iz jednostavnog razloga – program će se sigurno svesti na manje od 50 posto, ni financije neće biti puno bolje, tako da više ne postoji potreba za toliko količinom ljudi, odgovorio je Šarar.
Rijeka 2020: zahtjev da se odustane od obustave programa EPK
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u odgovoru na otvoreno pismo poručio je da grad nije obustavio većinu aktivnosti na projektu EPK:

- Realizaciju kulturno-umjetničkog programa obustavio je virus. Program se ne provodi od sredine ožujka te da u ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može reći kad će se moći provesti neki od izvorno zamišljenih dijelova programa, ustvrdio je Obersnel.

Obersnel se nije složio s prijedlogom potpunog zamrzavanja tvrtke 'Rijeka 2020', ali je dogovoreno je da se operativni troškovi smanje otkazivanjem suradnje za 80 posto zaposlenih i obustavom ugovaranja daljnjih poslova.

Dok traju prijepori o najavljenom otkazivanju većeg dijela programa, nastavlja se, pak, gradnja 'art kvarta' u kompleksu bivše tvornice 'Rikard Benčić'.

Kako napreduju radovi, i ide li sve prema planu provjerila je riječka ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska u razgovoru s Ivanom Šararom, pročelnikom Odjela za kulturu Grada Rijeke: