Mještanima koji žive sami pomažu i branitelji

Članovi Braniteljske zadruge Patriot iz Dabra, pokraj Perućkog jezera, pomažu starijima dostavljajući im hranu i lijekove.

Ponovno na prvoj crti, branitelji u Dabru svakodnevno pomažu starijim mještanima koji žive sami. Radi se o istočnoj obali Perućkoga jezera, podno Dinare, inače vrlo rijetko naseljenom prostoru.

- Ljudi su jednostavno prepušteni sami sebi. Možda je dobro za njih da se pojavila ova korona, pa se njima posvećuje više pažnje. Da nije ovoga bili bi sami, a mi sad redovno brinemo i pazimo na njih, koliko možemo, kazao je Mario Vujević Vegi, upravitelj b.z. Patriot-Dabar.

U zadruzi Patriot, puno je posla. Nakon obilaska starijih susjeda, na poligonu se radi punom parom. Čiste se polja, sije humus i potkivaju konji. Stari zanat u Dabru živi u vještim rukama mladoga kovača.

- Najprije se raskuje, otkinu se komadi kopita. Skrati se i ponovno se prišije potkova i 'ajde dalje, pojasnio je član te zadruge Ivan Čović.

Obližnja Peruća, čeka bolja vremena. Turistički potencijal ovog bisera Dalmatinske zagore, kažu zadrugari-branitelji, osim njih, još nitko nije prepoznao.

Pogledajte videozapis.