29. travnja 2007. - Umro Ivica Račan

Dugogodišnji predsjednik SDP-a i bivši hrvatski premijer Ivica Račan preminuo je 29. travnja 2007. godine nakon kratke i teške bolesti u zagrebačkoj bolnici Rebro.

Račan se iz javnog života povukao 31. siječnja, kada mu je dijagnosticiran atipični tumor u desnom ramenu. Rođen je 24. veljače 1944. u mjestu Ebersbah u Njemačkoj, u radnom logoru.

Račan, diplomirani pravnik, u politiku ulazi tijekom 70-ih godina, a 1990. godine postaje predsjednik Predsjedništva Saveza komunista Hrvatske, koje iste godine izvodi sa Kongresa Saveza komunista Jugoslavije. Sudjelovao je u gotovo svim važnim političkim događajima u Hrvatskoj u posljednjih 35 godina.

Nakon toga raspisuje izbore u Hrvatskoj, na kojima je pobijedio HDZ, a njegov SDP osvaja 21 posto. Račan i nakon poraza na izborima nastavlja političku karijeru, a stranku reformira u Socijaldemokratsku partiju.

Nakon desetogodišnje vladavine Hrvatske demokratske zajednice s Franjom Tuđmanom na čelu, Račan je 2000. godine okupio opoziciju i na izborima osvojio vlast. Na mjesto premijera izabran je 2000. godine, kada je dolaskom na vlast koalicije SDP-HSLS-a s još četiri stranke prestala svojevrsna međunarodna izolacija Hrvatske.

Račanova koalicija gubi izbore u studenom 2003. godine, kada na vlast ponovno dolazi HDZ.