Opća županijska bolnica u Našicama uspješno se bori protiv koronavirusa

Opća županijska bolnica u Našicama ove godine obilježava 50 godina od osnutka. I na taj se jubilej uspješno nosi sa svim izazovima koje nosi epidemija izazvana koronavirusom.

Svi dosadašnji pacijenti su izliječeni, a za bolesnike su spremna dva odjela s 30 kreveta. Bude li potrebno, kapacitete mogu i povećati.

Mala bolnica za veliku borbu. Djelatnici spremni za sve koji trebaju njihovu pomoć.

- Bolnica je odradila onu prvu fazu zadovoljavajuće na jednoj visokoj razini. Dali sigurnost kompletno cijelom građanstvu, kaže Hrvoje Šimić, dr. med. ravnatelj OŽB-a Našice.

Iznimno važno jer bolnici gravitira 80-tak tisuća ljudi. Zbog nove bolesti, stigle su i donacije vrijedne više od milijun i pol kuna.

- Nadam se da će ovo prestati što prije da se mi svi vratimo normalnom životu da normalno počnemo živjeti i da se pronađe to cjepivo, govori Ljiljana Hodak, dr. med. OŽB Našice.

Da bi se uspješnije borili protiv koronavirusa, otvorena je i infektologija, koju dosad nisu imali.

- Straha nema. Naravno da nama to psihički više djeluje nego stručno. Jako smo dobro organizirani, ističe Denis Klapan, dr. med. OŽB Našice.

- Neko vrijeme prilagodbe je postojalo, ali taj strah je sve manji i manji kako sve više i više s tim radimo. Taj strah polako kopni i on praktički skoro pa nestaje, objašnjava Mario Gašić, medicinski tehničar, OŽB Našice.

Poručuju mlade medicinske sestre s Odjela za Covid. Zbog sebe, ali i njih.

- Vrlo je dobra ekipa, dobro je zajedništvo i tako pomažemo jedni drugima s iskustvom, sa znanjem. Veseli smo, mladi smo, kaže Ivana Pavković, medicinska sestra, OŽB Našice.

Pa se znaju našaliti uz obveznu dezinfekciju. Jer i smijeh je lijek.

- U ovako ozbiljnim situacijama dakako da je uvijek dobrodošla i jedna doza humora, smatra Zvjezdana Gvozdanović, mag. med. techn./glavna medicinska sestra, OŽB Našice.

- Definitivno ovog dijela ćemo se sjećati za nekih 10, 20 godina kako nam je bilo kad smo prolazili ovaj period, ističe Darija Salopek Žiha, mag. psih. OŽB Našice.

Zato valja, kažu, biti oprezan i uz tijelo liječiti i duh.