Zagrebački gradski vrtovi

Dobrim ozračjem odišu zagrebački gradski vrtovi. Na 13 lokacija - tisuće građana posljednjih godina proizvode voće i povrće.

Damir slobodno vrijeme najčešće provodi u gradskom vrtu. Upravo sadi batat. Kaže, ovo je spas za dušu i tijelo no zbog Covida-19 i u vrtu nova pravila. 

- Sad su drukčija vremena. U bolja vremena smo sjeli, popili kavicu, gemišt, a sada toga nema. Tu i tamo ima, ali na dva metra gemišt, bok, susjed, živio, idemo dalje i to je to, govori Damir.

Kako je krenulo s koronavirusom, najbolje je, kažu, imati svega po malo. Ovdje će uskoro niknuti mrkva, krumpir, rajčice, jagode...

- Da nije ovog vrta, ne znam što bi. U stanu provodimo jako puno vremena pogotovo u ovo vrijeme koronavirusa, naglašava Sulejman.

Mnogo je dobrobiti koje ovakvi vrtovi donose. Od osobnog zadovoljstva do zdravlja, slažu se svi urbani vrtlari.

- Jako nam je važan, a i tu smo blizu doma i stvarno nam jako puno znači, ističe Tena.

Pa kad već provode toliko vremena u svom komadu "zelenog raja", mora im biti i ugodno.

- Evo zbog vrućine i korone moramo provoditi vrijeme doma, a umjesto da smo doma onda smo odlučili napraviti sjenicu da se zaštitimo što od korone što od sunca, pokazuje Dominik.

Dugo sušno razdoblje uz poneki mraz zadalo je mnogo problema vrtlarima, zato stručnjaci savjetuju.

- U ovo doba treba osigurati dovoljne količine vode, pogotovo biljkama s kraćim korijenovim sustavom, a isto tko, vrt treba održavati okopavanjem, naglašava Marko Vučetić, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

U Zagrebu je dvanaest gradskih vrtova na 22 hektara. Parcele od pedesetak četvornih metara obrađuje 2100 Zagrepčana.