Gdje je nastao punk i je li mrtav?

Pola stoljeća od pojave punka, odlična četverodijelna dokumentarna serija istinske rock legende Iggyja Popa u ulozi izvršnog producenta s Johnom Varvatosom, donosi priču o nastanku, usponu i padu, značenju te današnjem utjecaju punka.

Serija se bavi glazbom, modom, umjetnošću i "uradi sam" stavom supkulture neprilagođenih mladih koji ne priznaju autoritete. Namijenjena je fanovima i onima koji to nisu, a cilj joj je javnosti približiti to jedinstveno razdoblje u povijesti glazbe.

Punk serija opisuje jedinstvenu ulogu Amerike u glazbenoj povijesti. Povezujući priče američkih pionira punka s pričama britanskih punk bendova koji su se pokušali probiti na američko tržište, ova dokumentarna serija definira američki pankerski DNK i prati njegovo širenje s druge strane Atlantika.

Dokumentarac je prepun rijetkih i dosad neviđenih fotografija i snimaka, pankerskih uspjeha i neuspjeha, te ekskluzivnih razgovora s ljudima koji su tu scenu stvorili i vladali njome uključujući imena kao što su The Clash, Dead Kennedys, DOA, Blondie, Sex Pistols, Iggy Pop, Henry Rollins i The Ramones, da spomenemo samo neke. Dokumentarna serija Punk opisat će veliki utjecaj Amerike na tu popularnu, globalnu i uglavnom neshvaćenu supkulturu.Saznajmo zajedno odgovor na vječito pitanje - gdje i kad je točno nastao punk (Detroit, New York ili Vrlika Britanije?), ali i eksplozivnu svađu Lydona i Ramonea, tijekom koje su ih fizički morali razdvojiti. Posebno su zanimljive reakcije punk legendi dok slušaju uratke kolega - primjerice kad Henry Rollins e sluša "Anarchy in the U.K.").

Za razliku od uobičajenog tabua da su punk usput stvorili neki ljuti mladići, ova serija dokazuje suprotno, da je ovaj pokret mnogo više. A je li punk mrtav ili ne?  "Legs" McNeil, suosnivač časopisa Punk koji je pokretu dao ime, kaže:

- Uvijek će postojati neki bijesni klinac, koji vrišti u svojoj spavaćoj sobi i psuje mamu. Po meni je to punk kao i sve ostalo.

U prvoj epizodi protopankeri s detroitske scene, koja je uključivala The Stooges i MC5, godine 1968. označili su kraj 60-ih i uvelike nadahnuli njujoršku art-glazbenu scenu s početka 70-ih, bendove poput New York Dollsa i The Ramonesa, omogućili raznim autsajderima da se izraze i započnu revoluciju.

Prvi dio serije Punk pogledajte u nedjelju na Drugom programu u 23:55.