29. travnja 1912. - Ubijen prvi autopljačkaš

U povijesti kriminala Pariz je stekao neslavno prvenstvo. Tek što su automobili krenuli ulicama, pojavili su se prvi motorizirani pljačkaši banaka, godinama prije američkih gangstera.

''Izumitelj'' danas poznate prakse u svijetu podzemlja bio je mehaničar Jules Bonnot, oniski i šutljivi lutalica spreman na sve. Zvuči nevjerojatno ali je istinito da je taj zločinac neko vrijeme u Londonu radio kao osobni vozač slavnog Conana Doylea, pa mnogi smatraju da su ga upravo njegove uzbudljive kriminalističke priče navele na drske prepade.

Kako god bilo, Bonnot je sa skupinom bezobzirnih tipova 1911. počeo haračiti pariškim bankama po ustaljenom modelu. Razbojnici bi u pol bijela dana iskočili iz ukradenog automobila, zapucali po blagajnicima i s vrećom novca brzo odmaglili. U neuspješnim potjerama Bonnot je čak ubio jednog i ranio drugog policajca. Sada je postao najtraženiji kriminalac u Francuskoj, pa je ministar unutarnjih poslova Georges Clemencaeu osnovao Brigadu tigrova, prvu motoriziranu policijsku jedinicu, koja je imala namjeru stati na kraj ubojitim pljačkašima.

Krug oko Bonnota stegnuo se kada su u raciji uhićena prva tri pljačkaša. Vođa zloglasne bande skrio se u usamljenoj garaži pokraj Pariza gdje su ga u zoru 29. travnja 1912. pokušala zaskočiti četvorica inspektora. Naivce je dočekala bijesna rafalna paljba. Naposljetku su stigle dvije čete nacionalne straže i eksplozivom razorile cijelu zgradu. Umotan u strunjaču, Bonnot je preživio napad, ali su policajci za svaki slučaj izrešetali i strunjaču i prvog autopljačkaša.